Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
fabricat in hunedoara

Fabricat in Hunedoara – #vizitainhd ediția 2016 – Fermele ADO

Așa cum v-am anunțat, în weekend-ul trecut am participat la evenimentul „ Fabricat în Hunedoara – Vizită în HD”, ediția 2016.

Joi seara am socializat cu bloggerii participanți, am făcut cunoștință și ne-am acomodat unii cu ceilalți. Cu unii dintre ei m-am mai întâlnit la edițiile trecute ale evenimentului. După ce invitații s-au cazat la Fila Flamingo, am mâncat o pizza de la Pizzeria Napoli și apoi am stat la o poveste la Cafe Bar Sara discutând despre toate și despre toți. Francisc a învățat și cum e să deschizi un bar. 🙂

Vineri dimineața am purces la drum spre primul obiectiv din programul evenimentului: Fermele ADO din satul Peșteana, comuna Densuș – Țara Hațegului. Să știți că peisajul este mirific! Este a doua oară când vizitez Fermele ADO și din nou am rămas foarte impresionat mai ales ca au apărut noutăți.

În prima parte a zilei am vizitat fermele de vaci sub îndrumarea managerului Alexandra Rudeanu și a domnului administrator Liviu Morar (respectele mele, rar văd oameni atât de pasionați de ceea ce fac!). După ce am băut cafeaua și am degustat câteva produse din lapte, ne-am echipat cu halate și botoșei, am primit instructajul inițial și apoi am purces în inspecție.  Vă spuneam cu altă ocazie că la fermele ADO sunt peste 400 de văcuțe preponderent din rasa Bălțata germană (dar mai sunt și din vreo încă 2-3 rase dar nu am reținut cum le zice). Din păcate am aflat că rasa noastră locală de Bălțată nu mai exista…după 25 de ani de la revoluție a cam dispărut. 🙁

Văcuțele de la ferma ADO sunt îngrijite la standarde europene, au condiții deosebite, ascultă chiar și muzică de relaxare, în special muzică clasică (povestea cu muzica a pornit de la faptul că în perioada când se mai construiau staulele se lucra cu utilaje care făceau zgomot iar pentru a mai atenua acel zgomot deranjat a fost pusă muzică pentru a calma animalele). Fiecare „grajd” să zic așa este dotat cu niște pluguri care se mișcă pentru curățarea dejecțiilor (care se folosește ca apoi îngrășământ).

Tot aici am văzut și silozurile de hrană cu furaje ecologice și secția unde sunt mulse. Mulsoarea se face automat, laptele este analizat, răcit, apoi trimis spre fabrica proprie de lapte.

Fiecare văcuță are la picior un fel de emițător GPS de identificare (pedometru) care este conectat la o fișă de evidență astfel încât se poate cunoaște în fiecare moment date despre aceasta: cât a mers, dacă este stresată, cât lapte a dat, dacă are vreo problemă medicală etc. De asemenea în complexul agrozootehnic sunt și camere de supraveghere pentru a vede în timp real situația din teren. 😛 Domnul Liviu ne povestea ca a stat doi ani în Germania pentru a face o selecție riguroasă a acestora, achiziționând văcuțe și cu 3000 de euro. Toate exemplarele au pedigree, se poate verifica cine îi sunt înaintașii. Au fost achiziționate exemplare deosebite care dau randament mare care dau peste 20 de litri de lapte la fiecare mulsoare (sunt mulse de două ori pe zi). Unele din văcuțe au un inel în nas pentru că nu au scăpat de instinctul suptului de la naștere și mai sug lapte de la alte văcuțe (domnul Liviu de povestea despre o văcuță care era pusă la regim și tot dădea mult lapte – cam 35 litri pe zi, dar au descoperit că ea bea de fapt vreo 40 de litri de la două „colege” 😀 )

Înmulțirea se face de obicei artificial dar în fermă există și un tar. Mare domnule, masiv! Și scump (vreo 80.000 de euro din ce îmi amintesc)! Și norocos… 😛

De asemenea, în staule există un aparat care masează automat văcuțele (acesta detectează când o văcuță se apropie de el și începe să se rotească).

După ce o vacă nu mai dă suficient lapte la nivel profesional aceasta este vândută țăranilor sau fabricilor de procesare a cărnii.

Am revăzut și vițelușii. Foarte drăguți și curioși.

La un moment dat ne-am odihnit…în fân. A ieșit și un fel de poză de grup. 😀

vizitainhd2016-fermeleado-vacutepozagrupfan

Investiția totală se ridică la aproximativ 10 milioane de euro (ferma de vaci, fabrica de lapte și serele) având peste 100 de angajați.

Lângă intrarea în complex am văzut și mascotele Fermelor ADO. Sunt adorabili, nu? Am luat apoi o pauză de masă unde am fost serviți cu produse delicioase marcă proprie, 100% naturale.

vizitainhd2016-fermeleado-vacute-mascote

Urmează să vă prezint în articolele următoare fabrica de lapte (unde doar 3 colegi norocoși au putut intra datorită condițiilor de protecție), apoi serele și solariile din cadrul complexului ADO. Țineți aproape!

Alte fotografii precum și celelalte articole scrise de către participanți le puteți găsi urmărind pe Facebook, Twitter și Instagram hashtagurile #vizitainHD și #fabricatinhd.

Surse foto: Denisa, Mihai, Traian, Adrian, Șerb Ionel.

Bloggeri și jurnaliști participanți: Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău, Călin Bobora, Raul Nicolae Malea, Urieș Traian, Daniel Mitre, Tudor Popa, Francisc Vasile, Diana Ribana, Adriana Lazar, Mihai Brânda, Adrian Rotar, Saszet Brigitta Andrea, Șerb Ionel, Șerb Ghiocela, Grigoraș Cosmin Andrei, Maria Magdalena, Canta Flore Ana Maria și ca invitați speciali: Lora și Ionuț Ghenu.

Fabricat in Hunedoara – Vizită în HD este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu sponsorii și partenerii de anul acesta: Sponsori principali: Carpatcement / Heidelbergcement Romania; Fermele ADO Țara Hațegului Parteneri: Pizzeria Napoli, Cafe Bar Sara.