ziua-justitiei-romania

Model de plângere împotriva unui proces verbal de contravenție 22


Model de plângere împotriva unui proces verbal de contravențiePentru că sunt situații în care cădem fără voia noastră în scandaluri și ne trezim cu un proces verbal de contravenție este bine să știm ce trebuie făcut mai ales în situația în care măsura luată de agenții constatatori este abuzivă sau neconformă cu realitatea.

Am creat mai jos un model de plângere împotriva unui asemenea proces verbal de contravenție. Acest model este adecvat situațiilor în care sunteți sancționați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice (voi posta cu altă ocazie și un model pentru contestarea unei amenzi de circulație). Nu voi face în cadrul acestui articol o lecție de drept despre cadrul legal și despre procedura contestației – dacă aveți întrebări, nelămuriri sau doriți alte amănunte vă invit să îmi scrieți în comentarii.

Model de plângere împotriva unui proces verbal de contravenție:

Către Judecătoria Hunedoara,
DOAMNA PREȘEDINTE,

Subsemnatul (a)_______, domiciliat în Hunedoara, str. ____, nr. –, bloc ___, sc. –, et. __, ap. ___, identificat prin CI seria __ nr. ____, CNP _______, în calitate de Contestator/Petent depun prezenta

PLÂNGERE ÎMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENȚIE
seria — numărul ——- din data de —–2015, încheiat de _______ de la Poliția Hunedoara și

Vă rog să ADMITEȚI plângerea și să dispuneți anularea procesului-verbal.

MOTIVE:

În fapt,

Procesul verbal de contravenție de mai sus care mi-a fost comunicat în data de —— este netemeinic și nelegal din următoarele considerente:

1. La data scrisă în procesul verbal menționat mai sus (——-) eram / făceam / mergeam/…………
Nu am adresat nici un fel de injurii sau expresii jignitoare / nu am făcut zgomot, nu am tulburat liniștea publică/ nu am strigat / nu am făcut larmă etc. ———- Nu a fost chemat niciun echipaj de poliție la fața locului și nu s-a deranjat în niciun fel ordinea publică. Vizita și discuțiile au avut loc în incinta apartamentului………….care nu este un loc public……….. / Evenimentele s-au întâmplat în……..
Prin urmare consider că nu se face aplicarea art. 2 pct. —- din legea nr. 61/1991 așa cum se susține în cadrul procesului verbal.

2. Astfel, prin modul în care s-a întocmit procesul verbal în cauză nu s-au respectat prevederile legale ale art. 16 alin. 7 din OG 2/2001, care prevede că la întocmirea procesului-verbal trebuie menționate obiecțiunile contravenientului sub sancțiunea nulității absolute, ceea ce nu s-a întâmplat, la acea rubrică fiind scrisă o mențiune privind semnarea procesului verbal (care trebuia făcută cu o rubrică mai sus).
Totodată intimata trebuia să facă dovada faptei (operează prezumția de nevinovăție – a se vedea art. 6 CEDO și cauza Anghel contra României). Dacă intimata afirmă că am făcut larmă trebuie să dovedească acest fapt (măsurători audio, probe video, declarații a mai multor martori obiectivi etc.). Dacă intimata consideră că……trebuie să probeze cu………

3. De asemenea, modul cum a fost întocmit procesul-verbal ar fi trebuit să ducă la apariția unui martor care să confirme cele menționate pe procesul-verbal conform art. 19 alin. 1 din OG 2/2001, martor care nu există menționat. / Martorul care apare pe procesul verbal pentru a atesta refuzul semnării a fost chemat ulterior întocmirii acestuia la Poliție (probabil a semnat acest proces verbal deoarece nu mă agreează)………

4. Rugăm să constatați ca acest proces verbal este lovit de nulitate absolută având în vedere faptul că nu conține locul unde se poate face plângerea, respectiv Judecătoria ( a se vedea și Decizia CCR nr. 953/2006).

5. În cuprinsul procesului verbal mai sus menționat sunt inserate și erori de redactare și completare. Procesul verbal nu a fost redactat la momentul constatării pretinsei faptei, faptă care nu a fost constatată de agenți. Procesul verbal nu conține mențiuni despre plata jumătății minimului amenzii, contul de plată al acestei jumătăți și nici mențiuni privind semnarea procesului verbal.

6. Într-un mod cu totul inedit s-a făcut și comunicarea actului. Procesul-verbal a fost pus în cutia poștală cu mențiunea că a fost comunicat, dar fără să semneze vreo persoană de primire.)

Pentru motivele expuse mai sus vă rog să constatați inexistența faptei reținută de agentul constatator și să admiteți plângerea și să anulați procesul-verbal atacat.

Anexez prezentei copia procesului verbal contestat.

În drept, Art. 16, art. 19 și art. 31 alin. 1, art. 32 din OG 2/2001, Legea 61/1991 , Codul de procedură civilă
În probațiune: Înscrisuri. Martori__________.

Hunedoara, la —–
Cu deosebită considerație,

————-(nume, semnătura)

Completați spațiile libere cu datele și informațiile voastre și adaptați modelul (starea de fapt) la situația în care vă aflați. Contestația trebuie depusă în termen de maxim 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. Taxa de timbru este de 20 lei și se plătește la Primărie. Plângerea se depune la Judecătoria în a cărei circumscripție (zonă) a fost săvârșită contravenția, la serviciul Registratură. Se depune și copia de pe respectivul proces verbal de contravenție.

Modelul acestei contestații este orientativ și informativ, nu reprezintă un document oficial general valabil. Anumite informații cuprinse în această cerere pot suferi modificări în timp în funcție de modificările aduse legislației în materie contravențională și procedurală.

Dacă doriți documentul (model de plângere împotriva unui proces verbal de contravenție) în format doc, odt sau pdf vă rog să îmi scrieți în comentarii sau folosind datele de Contact. Totodată, dacă aveți nevoie de ajutor în vreo problemă asemănătoare nu ezitați să mă contactați.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

22 gânduri despre “Model de plângere împotriva unui proces verbal de contravenție

 • Dan Petrescu

  Un model de plingere impotriva unui proces-verbal de constatarea a contraventiei, pentru o fapta sanctionata de Art22, aliniat 6 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ Nr. 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc?

  Este vorba de celebrele amenzi pentru pariera pe siteuri nelicentiate in Romania.

 • radu

  poti te rog sa ma ajuti cu un model de cerere impotriva procesului verbal (Vă mai informăm că, în baza art. 31 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001* cu referire la art. 101 din O.G. nr. 15/2002**, împotriva procesului verbal se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia la Judecătoria în a cărei circumscripție aveți domiciliul/sediul. Prin urmare, anularea procesului verbal poate fi dispusă numai de instanța competentă)? este in legatura cu rovineta (am vandut masina in 2013 -am toate actele- dar in 2014 proprietaru a fost prins fara rovineta iar mie mi-a venit amenda in 2016,la inceput)

  iti multumesc in avans.

 • Vaduva

  Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu un model de plangere impotriva unui proces verbal de contraventie, pe scurt: sotul a fost oprit in trafic de catre Politia rutiera Constanta, agentul s-a uitat de certificatul de inmatriculare al masinii (in care este trecut in mod eronat o alta data de valabilitate a ITP-ului) si i-a luat talonul si i-a dat amenda 940 lei. am fost eu dupa 2 zile direct la comandant si am recuperat talonul dar din pacate pentru anularea amenzii trebuie depusa cerere la judecatorie! as vrea sa o formulez complet si corect sa scap de drumuri inutile, si asa m-am pus aiurea pe alergat la institutii! multumesc

  • Ghighilicea Valentin

   Si eu doresc tot la fel un model pentru circularea cu o bicicleta pe o portiune de maxim 50 de m .Am fost oprit si amendat cu 750 de roni pentru aceasta fapta.

 • Marius

  Buna ziua,
  Eu am o problema cu taxa de pod de la Fetesti, care am platit-o dus-intors, dar la intoarcere am fost amendat ca n-aş fi platit taxa. Eu am chitanta in care apar 2 treceri

 • Nina Dartu

  Buna, Raul.
  Te rog, ajuta-ma cu un model de contestatie pentru un proces verbal depasire viteza.
  Desi viteza era de doar 53 km/h, agentul a trecut in proces 73km/h.
  Daca ma poti ajuta cu ceva idei s atrec in proces, articole, ordonante, etc, as fi foarte recunoscatoare.
  Multumesc.
  Un week-end frumos.

 • elisei alisa

  Buna ziua. As avea nevoie urgent de un model de plangere in format doc impotriva procesului – verbal de.. contraventie, avand ca temei art.2, al. 1 pct 36 din L61/1991 si sanctionate de art. 3 al.1 lit f din L 61/1991. pROCESUL VERBAL NU CONTINE datele de identificare ale agentului constatator, ci doar al martorului, coleg de serviciu, nu specifica unde se poate face plangere in termenul de 15 zile, este loc gol. Nu mi s-a intocmit procesul verbal pe loc, ci la sectie, fara stirea mea. Am fost legitimat pt ca asistam la un abuz din partea dansului contra unei femei de 60 de ani, careia agentul ii adresa,, Stai fa, ca te arestez…”‘etc..femeia cica ar fi cumparat un pachet de tigari de la moldoveni. Tremura, era speriata…toata lumea se adunase si ii spunea agentului sa se poarte frumos cu ea. Prin urmare, pe mine m-a legitimat, eram cu fetita mea de 5 ani care s-a speriat, si mi-a spus ca voi primi amenda acasa. Zis si facut. Am primit 30 de milioane si nu am facut nimic. Va rog ajutati-ma.

 • Arcire adrian

  Salut , in urma cu ceva zile am fost implicat intr o bataie pe strada in fata firmei unde lucrez. Dupa 1 saptamana m am trezit acasa ch o amenda , desi nu s au luat nici un fel de declaratii si nici numele unui martor , nemaivorbind de luarea la cunostiinta de procesul verbal, agentii de politie luandune doar datele personale. Pot sa depun plangere si sa se anuleze amenda? Stima!

 • Onel liviu

  As vrea si eu putin ajutor pentru a contesta un PV pe legea 61.la prima vedere deja are destule motive de nulitate absoluta si relativa…plus ne comunicarea acestei sanctiuni in termenul legal de 2 luni de zile.Va multumesc si astept raspuns

 • mihalcea gheorghe

  S.O.S. !!!!!!
  am nevoie de un un model de redactare a unei contestatii impotriva PVCC taxa peaj Fetesti – amenda 130 lei
  am platit la benzinarie ; pe bonul fiscal este trecut corect numarul de inmatriculare, in schimb nu este completa seria sasiului, numai primele patru caractere din cele 17

  va multumesc 🙁