Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume

Vizită în Hunedoara 2015 – #vizitainHD

Am avut onoarea și plăcerea de a participa la a treia ediție a evenimentului Vizită în HD, un tur al bloggerilor în județul Hunedoara. Din perspectiva unui hunedorean parcă nu este așa interesant sa îți vizitezi propriul județ. Însă nu e chiar așa. Mai sunt foarte multe locuri și lucruri pe care eu nu le-am văzut.

M-am întâlnit cu bloggerii participanți la Hotelul Sarmis din Deva și cu un cățel în ghiozdan… Sansa. 🙂 După ce ne-am îmbarcat în autocar am pornit spre primul obiectiv de vizitat: Fermele ADO din Peșteana (comuna Desuș) Țara Hațegului. Până acolo am putut admira frumoasele peisaje, am făcut poze și am socializat. Am avut parte și de o panoramă frumoasă cu munții Retezat care se văd impresionant chiar din fața fermelor ADO.

Am fost întâmpinați de directorul fermei care ne-a făcut un mic instructaj: să nu facem zgomot lângă animale pentru că se vor speria și stresa (ceea ce va duce la o cantitate de lapte mai mică), fumătorii să nu atingă plantele (acestea se vor usca), vom avea parte de mirosuri…specifice. Am început să vizităm fermele de vaci, care sunt un soi pentru lapte. Am văzut văcuțe bine îngrijite, care ascultau muzică clasică, mănâncă furaje ecologice și care se puteau și …. scărpina (au un dispozitiv automat care detectează când o văcuță se freacă de el datorită unui senzor).

Imediat lângă grajduri am dat de zona amenajată pentru viței. Erau foarte drăgălași și cam sperioși. Am aflat că se naște un vițel în fiecare zi, aceasta datorită numărului mare de vaci existente în cadrul fermei (peste 400). Pentru a avea lapte o văcuță trebuie să fete în fiecare an.

Am văzut și secția unde văcuțele sunt mulse. Ni s-a prezentat procedeul care nu e chiar așa simplu: văcuțele au brățări cu culori, laptele se redirecționează pe categorii, se fac analize minuțioase etc.

Am observat și vaci care au în nas un inel: acesta le împiedică să sugă lapte de la alte vaci. În cadrul fermei există și un taur care are în fiecare zi „întâlniri” cu 3 văcuțe. 😉

La fermă mai sunt și alte animale: capre, oi, măgăruși, porci de Mangalița (porci cu blană) în cadrul unei ferme-școală.

A urmat apoi vizitarea serelor de legume (roșii, ardei, ceapă verde, varză) care sunt impresionante. Legumele sunt livrate supermarketurilor din județ. Serele sunt bine închise, aerisirile sunt protejate cu plase pentru protecție împotriva dăunătorilor. Polenizarea se face prin intermediul unor cutii cu bondari aduși din Polonia în fiecare lună (deoarece bondarii cresc foarte repede și devin leneși deci nu mai polenizează). Răsadurile sunt cumpărate din Grecia deoarece la noi nu avem condiții climaterice suficiente pentru ele.

Ni s-a spus că este indicat să cunoști de unde mănânci, sa mănânci ecologic și ar trebui să susținem mai mult producția autohtonă.

Am fost apoi invitați la masă de către gazdele noastre, oameni Gospodari cu G mare. Am avut ocazia să mâncăm o friptură din carne de porc de Mangalița după ce ne-am delectat cu aperitive produse în totalitate în cadrul fermei.

IMG_0146

tractor-fermeADOMulțumim pentru ospitalitate celor de la Fermele ADO și felicitări pentru profesionalismul lor!

Vizită in HD a continuat la Parcul dendrologic Arboretumul Simeria (stațiunea de cercetare, producție și inventar forestier ICAS Simeria). Îl mai văzusem dar de fiecare dată este impunător și liniștitor. De data aceasta am cam reușit să mă…rătăcesc. Rezervația este foarte importantă dar din păcate încă nu este suficient promovată. Am luat apoi masa cu primarul orașului Simeria Emil Ioan Rîsteiu la Mercur GrandBallroom unde am avut ocazia să discutăm despre modalitățile de promovare a parcului.

La finalul zilei am vizitat Castelul Corvinilor un loc plin de istorie, tradiție și legende. Aici se desfășura și Târgul European al Castelelor. Vă las pe voi să descoperiți frumusețile acestui Castel. Mai multe detalii despre acesta puteți citi aici.

Credit foto: Gigi Țepuș si Adriana Șandru.

Alte poze precum și celelalte articole scrise de către participanți le puteți găsi urmărind pe Facebook, Twitter și Instagram hashtag-ul #vizitainHD.

Vizită în HD 2015 este un eveniment organizat de Denisa și Sebastian Bârgău și Călin Bobora. Proiectul este sponsorizat de Fermele Ado, Gourmetgift, AquaSaraHotel Sarmis Deva, Aeroclubul Deva și este susţinut de Primăria Orașului Simeria și Primăria Orașului Deva.

Bloggeri participanțiGigi ŢepuşAlex Damian şi Vaca VerdeRoxana, Petra şi Alex FarcaDaniel MitreTudor PopaDiana RibanaCristian FloreaBrigitta SaszetVlad IlaşDiana şi Dani SlavSimona NiculescuRadu NiculescuSimona MoonAdriana LazărMihai BrândaRaul Nicolae Malea, Călin Male şi Irina Manole.

3 gânduri despre “Vizită în Hunedoara 2015 – #vizitainHD”

Comentariile sunt închise.