Vă spuneam aici că în timp ce noi degustam produsele lactate de la fabrica de lapte ADO, trei colegi norocoși (Traian, Francis și Ionel Șerb) au vizitat noua fabrică de lapte deschisă la Fermele ADO Peșteana pentru a vedea pe viu cum se desfășoară procesul de producție al lactatelor ADO.
Am avut ocazia să mănânc mozarella după pofta inimii. 😛 A fost EXCELENTĂ! Dar să vedem cum se desfășoară procesarea lactatelor: laptele este preluat în tancuri de inox, este răcit și apoi trimis spre niște dispozitive speciale pentru îmbuteliere și prelucrare, totul făcându-se automat. Mai multe detalii găsiți și la colegii amintiți mai sus. 🙂
Fabrica de lapte ADO produce acidofile și brânzeturi cum ar fi: mozarella, chefir, iaurt, brânză telemea, rocotta, cașcaval, caciota (și alte tipuri de brânzeturi maturate) și bineînțeles lapte și smântână.
Managerul fermelor ADO, Alexandra Rudean, a declarat: „Procesăm doar laptele din ferma proprie, nu importăm, nu colectăm lapte tocmai pentru a nu strica calitatea și gustul produselor noastre si pentru a proces tot timpul cel mai proaspăt lapte. Consumatorii produselor noastre sunt oameni care au înțeles beneficiile unei hrăniri sănătoase. Convingerea consumatorului vine din faptul ca am încercat sa ne apropiem de ei prin implementarea degustărilor la discreție în fiecare magazin propriu. Le dam posibilitatea și le stam la dispoziție tuturor celor care doresc sa viziteze ferma pentru a vedea trasabilitatea produselor. In curând vom avea în magazine imagini live din ferma pentru a convinge consumatorul de autenticitatea informațiilor pe care le oferim.”
Investiția la fabrica de lapte ADO se ridică la aproximativ 2,6 milioane de euro și a fost finalizată la sfârșitul anului 2015, fiind o fabrică modernă la standarde europene.
Produsele din lapte sunt 100% naturale, FĂRĂ conservanți, fără aditivi, fără lapte praf sau alte minuni artificiale.
Fermele ADO Peșteana (Fermele Denis) au câteva magazine în județ pentru vinderea produselor lor (urmează în perioada următoare să deschidă și un magazin în Hunedoara, în zona Sanitas – fiți pe fază! 🙂 ) precum și 21 de automate (dozatoare) pentru lapte proaspăt muls (automatele Joiana).
O veste bună pentru Fermele ADO este adoptarea unei legi (legea nr. 88 din 2016) care în obligă pe producătorii de lapte să scrie pe etichete cât lapte praf conține produsul sau dacă este 100% produs românesc (cu lapte produs în România, de la vaci din România – NU ambalat aici dar importat). Din păcate, un studiu efectuat de Consiliul Concurenţei în 2010, ultimul făcut de instituţie pentru produsele lactate, arată că doar 63% din laptele de consum din supermarketuri şi hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din ţările Uniunii Europene şi 1% din statele din afara Uniunii Europene. Însă sunt mai mult decât convins că majoritatea laptelui ăluia importat este …lapte praf. 🙁 Noi românii nu avem o cultură a consumului de calitate, cumpărăm ieftin și prost, mâncăm numai chimicale în loc să ne hrănim cu produse 100% naturale cu gust unic așa cum făcea bunica pe vremuri după rețete doar de ea știute, fără aditivi și fără conservanți dar cu un gust de neuitat.
Mai jos vă las în compania unui timelapse și a unui clip video realizate de Denisa și cu alte poze. 🙂
Sursă poze pentru fabrica de lapte ADO: Traian Urieș, Șerb Ionel.
Fabricat in Hunedoara – Vizită în HD este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu sponsorii și partenerii de anul acesta: Sponsori principali: Carpatcement / Heidelbergcement Romania; Fermele ADO Țara Hațegului Parteneri: Pizzeria Napoli, Cafe Bar Sara.