Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
blogdetehnologie.ro

Am testat un website: blogdetehnologie.ro

Am aflat de Blogal Initiative și de concursurile și comunitatea de aici când l-am cunoscut pe Chinezu la prima ediție a evenimentului #vizitainhd. Nu prea particip eu la concursuri însă de data aceasta subiectul este interesant și face parte din aria mea de interese (webdesign, SF, tech). Prin urmare să vedem cum au decurs testele.

Cei de la la Kooperativa 2.0 și-au mai adăugat în portofoliu și blogdetehnologie.ro, un blog de nișă care vrea să adune într-un singur loc cât mai multe informații legate de tehnologie, IT&C, descoperiri științifice, roboți sau automatizări. În cadrul acestui articol voi face o analiză a acestuia.

 

Să vedem pentru început care sunt aspectele pozitive.

Blogul are categorii diverse legate de tehnologie: IT&C, automatizări, roboți, astronomie, gadgeturi, invenții etc.

Meniurile sunt suficiente și clare, situate în partea de sus a blogului cu un efect plăcut la „hover” (deplasarea cursorului deasupra meniului). Navigarea pe site se poate face prin intermediul unei săgeți din lateral (am mai observat asta și pe site-ul Digi).

Sunt multe imagini care însoțesc fiecare articol (însă acest aspect poate fi și negativ după cum vom vedea mai jos).

Culoarea de bază folosită în blog este plăcută. Nu sunt folosite foarte multe culori ceea ce e bine (nu agreez site-uri gen „papagal”). Sunt folosite cu precădere culorile alb/albastru (care sunt și culorile echipei Corvinul Hunedoara  😛 ).

Se folosesc diacriticele ceea ce este foarte bine –  cititul articolelor se face cu mai multă ușurință când ai diacritice. Fontul folosit este Oswald, OpenSans.

Articole scrise apar zilnic deci nu ne vom plictisi. Sunt corect scrise și de actualitate. Conținutul e pe tot ecranul (sper să se potrivească și pentru cei cu monitoare/rezoluții mai mici).

Momentan site-ul nu are reclame iar pentru abonare se derulează o campanie cu premii.

 

Am făcut câteva teste și am constatat și câteva aspecte negative.

Chiar dacă meniul este bine poziționat totuși este cam …greoi, prea încărcat după părerea mea iar headerul site-ului mi se pare cam mare.

Spuneam mai sus că sunt folosite diacriticele. Din păcate litera „ț” este greșită – cu sedilă , nu cu virgulă dedesubt – probabil fontul folosit nu știe să afișeze corect diacriticele românești (pe Firefox cel puțin).

Sunt folosite două feluri de butoane de sharing (partajare)! Am observat că sunt folosite butoanele de partajare de la Jetpack și încă unele de la alt plugin. Ar trebui ales doar un singur tip de butoane, care ar fi bine să fie poziționate în partea de jos (la finalul) a articolului, dacă cititorului îi place îl va promova. Am observat că pe prima pagină, la hover peste poza cu articolul, apar butoanele de share lângă cel de „Citește”. Eu nu prea dau share înainte să citesc un articol. 😉

În partea de sus a blogului ar trebui să fie toate butoanele de social media ca să nu mai apăs pe semnul „+” încă o dată (e o acțiune în plus a celui care vrea de exemplu să dea clic pe RSS).

Logo-ul e cam simplu – format doar din denumirea blogului. Ar fi recomandat un logo mai  … tech!

Dacă am Noscript sau Adblock activat site-ul nu arată prea bine. Poate ar trebui să se anunțe printr-un mesaj cititorii că se recomandă să aibă javascript activat.

Dacă sunt pe prima pagină și vreau să văd subsolul nu o pot face cu ușurință pentru că articolele se derulează foarte mult – pe prima pagină ar trebui să apară un număr finit de articole, cu paginare. Zona „Mai multe din tehnologii” (adică articolele similare) să fie mai mică deoarece se face prea mult scroll. Zona pentru „featured article” este prea lată, iar se face mult scroll.

Widgetul (modulul) de articole recente și tag-uri poate ar trebui pus undeva mai la vedere (în lateral) – una sub alta – să sară în ochi, poate nu îmi vine ideea să dau clic pe tabel. Tag-urile (etichetele) la articole ar putea fi poziționate și în partea de sus a acestuia (poate nu ajung să îl citesc până la capăt și doresc să dau clic pe o etichetă).

Rubrica „despre autor” din partea stângă ar putea să fie scoasă – eventual o pagină „Despre” – cu detalii despre fiecare autor în parte. Deși este un blog colaborativ am constatat că cele mai multe articole sunt scrise de un singur autor (Mihai Stescu). Am sentimentul că ar fi bine să scrie mai des și ceilalți autori. Aș dori să văd și articole despre limbajele de programare, software, inventatori români, invenții și descoperiri românești etc.

Plugin folosit în plus: „sitepress multilingual cms” și nu îmi dau seama de utilitatea lui. Se vrea un blog scris și în alte limbi?

Dacă tot e activat Jetpack – are el o extensie pentru formulare, deci s-ar putea renunța la Contact Form 7 (mai puțin cod javascript încărcat).

Recomand adăugarea unui buton de abonare prin email și în sidebar (zona laterală dreapta) după ce trece campania cu abonarea pe blog (derulată cu ajutorul  plugin-ului Optin Monster – și eu folosesc un modul asemănător, însă gratuit – Icegram).

 

Să vedem și câteva teste referitoare la viteza de încărcare, teste de compatibilitate și recomandări ce țin de webmasteri.

Verificarea codului HTML pe W3C a arătat 16 erori și 11 avertismente.

Pe Google Page Speed Insight punctajul pentru viteză este foarte mic (20 din 100 la mobil, respectiv 40 din 100 la desktop), din cauza optimizării imaginilor și a codurilor javascript.

Analiza site-ului cu GTmetrix arată un scor la Page speed – E și un scor la Yslow – C cu o viteza de încărcare de peste 5 secunde.

Pingdom Tools arată ceva mai bine:

Poziția în Alexa (nu de la Cluj ci de la ..Amazon  😀 ) nu e grozavă dar trebuie avut în vedere că blogul e abia lansat.

Aici este un test care verifică implementarea microdata, schema.org. Nu sunt erori însă sunt prea puține date.

Pe Mobile-Friendly Test testul este perfect.

Cu ajutorul loader.io se pot face niște teste de load, varianta gratuită e limitată la 250 de utilizatori/vizitatori în interval de un minut, dar e suficient pentru a vedea cum se comportă site-urile și în viața reală, când vine trafic pe ele.

Pentru verificarea vitezei temelor de WordPress puteți folosi acest instrument.

 

Concluzia: este loc și de mai bine și m-aș bucura dacă s-ar implementa câteva din sugestiile mele. Mult succes echipei de la blogdetehnologie.ro!

 

PS1: Mi-ar trebui și mie o analiză a blogului meu ca cea de mai sus.

PS2: Un articol amuzat despre blog de tehnologie am citit aici.

3 gânduri despre “Am testat un website: blogdetehnologie.ro”

Comentariile sunt închise.