Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume

Regata marilor veliere – Călătorii extraordinare

Pasiunile sunt vânturile care umflă pânzele corabiei, uneori o scufundă, dar fără ele corabia n-ar putea merge. (François-Marie Arouet de Voltaire)

Am mai spus-o ca sunt un fan al scriitorului Jules Verne. Citind romanele sale mă simt ca un erou.  Mai ales în romanele Căpitan la 15 ani, Copii căpitanului Grant, Căpitanul Hatteras, Spărgătorii blocadei, Orașul plutitor etc. unde „călătoresc” prin intermediul imaginației pe mările și oceanele lumii la bordul goeletelor și bricurilor cu pânze. De asemenea, mi-a plăcut la nebunie serialul „Toate pânzele sus” și goeleta „Speranța”.

Puțini știu că însuși Jules Verne s-a îmbarcat la vârsta de 11 ani, fără știrea părinților, ca însoțitor de cabină pe o navă oceanică, fiind însă luat de tatăl său înainte ca ambarcațiunea să ajungă în larg. În urma succesului său literar scriitorul a putut să își cumpere o ambarcațiune cu care deseori evada în larg, găsind în „Călătorii  extraordinare” o sursă de inspirație pentru temerarele sale acțiuni.

O goeletă este un tip de vas cu pânze, caracterizat prin prezența a două catarge, uneori trei sau mai multe, pe care se ridică pânze multiple aflate la diferite grade de înclinare față de axa de simetrie a navei (acest ansamblu poată denumirea de arboradă – greement: complexul de catarge, vergi, vele și parâme care constituie aparatul motor al corabiei). Particularitatea distinctă a goeletelor este folosirea simultană a acestor pânze multiple la diferite grade de înclinare pentru a prinde cât mai complet forța vântului. În cazul celor mai eficiente și rapide goelete, pânzele sunt foarte rar orientate perpendicular pe direcția de înaintare a navei.

Mă imaginez deja la bordul goeletei Adornate sau pe velierul Pogoria ca și mus (elev marinar) gata să explorez mările și oceanele, să navighez în jurul lumii prin locurile descrise în romanele lui Jules Verne, pe un velier din acea epocă. Velierul este de fapt o navă cu vele (pânză de corabie),  aceste nave fiind folosite mai ales pentru transportarea de mărfuri în zone cu arhipelaguri, în regim de cabotaj. De asemenea, iahturile cu vele sunt folosite și în prezent în sporturile nautice (iahting) sau pentru navigația de loasir.

Goeleta Adornate are lungimea de 45 metri și are 6 vele cu o suprafață de 505 metri pătrați, lăţimea maximă de 6,60 metri, pescajul de 3,20 metri şi un deplasament de 250 tone, fiind dotată cu un motor Cummins, de 360 cai putere. Nava are două catarge verticale (arborele prova şi arborele pupa), cu înălţimea de 35 de metri, de la linia de plutire. Un altul oblic, numit bompres, se află la prova. Începând din prova, din vârful bompresului, sunt dispuse cele trei focuri (velele triunghiulare). Între cei doi arbori sunt alte două vele (straiul mare şi straiul mic). La pupa se află vela randă, cea mai mare dintre toate care are şi rolul de cârmă atunci când se navighează cu vele. Nava poate atinge o viteză maximă de 13 noduri.

adornate
Abia aștept să ajung la bordul ei, să văd toate pânzele sus şi să simt suflarea vântului din pupa într-o călătorie prin Marea Neagră!

Spuneam aici că prefer să merg la mare la sfârșitul sezonului, la început de septembrie. Sper să reușesc să ajung la evenimentul Regata Marilor Veliere unde visul meu se poate împlini. Este pentru a doua oară când se organizează în România un astfel de festival. Regata Marilor Veliere aduce între 8 și 11 septembrie în Portul din Constanța unele dintre cele mai spectaculoase nave cu pânze, care vor putea fi vizitate gratuit de către turiști. Vom avea peste 1000 de marinari din 6 țări. După ce turiștii vor vizita cele 14 nave din port, acestea se vor întrece pe Marea Neagră (din România pleacă spre Rusia, apoi spre Bulgaria), având voie să folosească doar puterea vântului pentru a înainta. regata-veliere-logo

Regata Marilor Veliere este un eveniment de poveste, prin amploarea sa și a navelor participante pentru că o armadă de 15 veliere mari se pot vizita în Portul din Constanța. Mai multe detalii găsiți pe http://regatamarilorveliere.ro

Pe 9 septembrie, în cea de-a doua zi a Regatei va avea loc începând cu ora 17:30 parada echipajelor. Aceasta va începe la Terminalul Pasageri din Portul Constanța și va ajunge până în Piața Ovidiu, acolo unde de la ora 18 urmează să aibă loc decernarea premiilor ediției din acest an. Din programului Regatei anul acesta face parte și o paradă a echipajelor, care va avea loc pe 9 septembrie începând cu ora 17:30. Acestea vor porni de la Terminalul Pasageri din Portul Constanța și vor ajunge până în Piața Ovidiu, acolo unde va avea loc decernarea de premii.

Regata Marilor Veliere este un eveniment gratuit, iar toate activitățile din cadrul programului vor avea intrare liberă! Regata este un eveniment unic în lume, iar Marea Neagră îi oferă o importanţă aparte prin frumuseţea locurilor şi a oamenilor de-aici. Zeci de veliere vor lua parte la acest concurs grozav, iar în fiecare port în care acestea vor acosta va fi un adevărat festival, important atât pentru marinari, cât şi pentru localnici, pentru că accesul pe fiecare dintre nave este gratuit pentru orice persoană.

România participă la Regata Marilor Veliere 2016 cu două nave, Adornate (clasa B) și Mircea (clasa A), însă Rusia este cea care domină competiția cu nu mai puțin de șapte veliere. Spania, Polonia și Bulgaria completează lista celor 13 nave prezente în Portul Constanța între 8 și 11 septembrie. Celelalte nave participante sunt:

  • Bulgaria: Royal Helena și Kaliakra – clasa A
  • Polonia: Pogoria – clasa A
  • Spania (pavilion Vanuatu): Atyla – clasa B
  • Rusia: Kruzenshtern, Mir, Nadezhda – clasa A; Arial – clasa C; Anna Maria, Akela, Vityaz – clasa D.

Sâmbătă seara vor avea loc focuri de artificii. Programul detaliat îl vedeți mai jos. Noutăți despre acest eveniment găsiți și pe pagina de Facebook Tall Ships Romania.

regata-marilor-veliere-focuri-artificii

program regata marilor veliere

Un gând despre “Regata marilor veliere – Călătorii extraordinare”

Comentariile sunt închise.