Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
ratacit prin HD

Rătăcit prin HD – Turul Hunedoarei pe două picioare

După cum mulți dintre voi știți deja, prietenul și colegul meu blogger Traian Urieș are un proiect intitulat „Turistul Rătăcit”. Ei bine, proiectul său evoluează, se dezvoltă. Zilele trecute stând el pe gânduri s-a decis că nu este suficient ca Turistul Rătăcit să treacă doar prin Hunedoara și în puține cazuri prin alte orașe și țări, și a hotărât că vrea să se rătăcească prin județul Hunedoara. Parcă ar fi un roman de Jules Verne… Și cum mie îmi plac mult cărțile lui Jules Verne am achiesat imediat la acest proiect. 🙂

Iată ce zice el:

Turistul nostru vrea la pas, pe jos. Vrea să vadă tot ce este de văzut. Vrea simplitate, vrea să interacționeze și să relaționeze cu oameni simpli. Vrea să te ajute să descoperi tot ceea ce merită văzut. Dar… pe jos. Într-un mod simplu.Ca țăranul care parcurgea, odinioară, dintr-un sat în altul, zeci de kilometri, doar pentru a-i spune altui țăran că vine potera să-l ia. Turistul Rătăcit vrea să devină un haiduc, nu-l interesează ”greul” și nu-l sperie natura, de fapt, vrea să se contopească cu natura, cu vremurile de altădată.

Prin urmare s-a născut proiectul „Rătăcit prin HD”, proiect născut din dorința de a MERGE PE JOS, din dorința de AVENTURĂ, din dorința de a renunța din când în când la mașină sau alte mijloace de transport motorizate.

Îndemnul este: „Haideți să mergem pe jos!” Haideți să cunoaștem adevărata istorie și geografie și pe jos. Istoria adevărată e cea pe care o simțim, cea pe care o vedem. Din mașină, motocicletă, tren, etc.  vedem doar ceea ce vor alții. Pe jos înseamnă mult mai mult decât pe sus sau din viteza cailor putere pe care îi are mașina personală.

Muzeele din lumea-ntreagă au fost populate după sute și mii de pași, după ce oamenii au mers sute și mii de kilometri pe jos. Așa că hai să ne rătăcim pe jos! Turistul nostru imaginar s-a Rătăcit prin Hunedoara. Hai să-l Rătăcim prin tot județul Hunedoara, hai să vedem ce v-a mai descoperi!

ratacit-prin-HD

Scopul principal al proiectului Rătăcit prin HD este promovarea mersului pe jos ca o componentă esențială pentru sănătate și totodată promovarea turismului românesc.

Scopul general al acestuia este dragostea pentru aventură, turismul ecologic, mersul pe jos și promovarea României.

Scopul primei ediții este traversarea județului Hunedoara dintr-un capăt în altul pe jos, cu un rucsac în spate, dormind la cort, alături de un câine de companie (n.a.: câinele lui Traian – Cezar). Județul nostru are zone foarte frumoase, din păcate prea puțin promovate. Ori prin acest proiect încercăm și noi să contribuim la promovarea lor.

Acest proiect va dovedi că avem lucruri (și locuri) care merită văzute și făcute în România. Trebuie să facem tot ce putem ca să ajungem să trecem pe lângă fiecare lucru românesc valoros din punct de vedere turistic.

Data la care Traian va porni pe jos este 23 august 2016, ora 07:00 din zona Primăriei Uricani – Valea Jiului. Traseul în vedeți în poza de mai jos. Județul a fost împărțit în 6 regiuni: Valea Jiului, Țara Hațegului, Hunedoara și tot Ținutul Pădurenilor, Zona Orăștiei, Deva și Valea Mureșului, Țara Zarandului. Plecarea pe jos începe de la Uricani și se sfârșește la Bulzeștii de Sus.

traseu ratacit prin hd

Traseul primei ediții Rătăcit prin HD are aproximativ 930 de km., kilometri care vor fi străbătuți pe jos undeva la 200 de ore de mers continuu, fără pauze. Eu l-am împărțit cam așa:

Zona 1: Uricani – Lupeni – Vulcan – Aninoasa –  Petroșani – Petrila – Bănița – Baru – Pui – Șălașu de Sus (intrare în zona 2). Lungime aproximativă: 83 km. Durata: cam 17 ore continuu. Harta traseului pe Google Maps: link aici.
Zona 2: Sălașu de Sus – Sântămăria Orlea – Râu de Mori – Sarmizegetusa – Totești – Hațeg – General Berthelot – Densuș – Răchitova – Lunca Cernii de Jos (intrare în zona 3). Lungimea traseului: 96 km. Durata aproximativă: 20 de ore. Link hartă.
Zona 3: Lunca Cernii de Jos – Toplița – Bunila – Ghelari – Teliucu Inferior – Lelese – Cerbăl – Peștișu Mic – Hunedoara –  Călan (intrare în zona 4). Lungimea traseului este de aproximativ 150 de kilometri și poate fi parcursă în vreo 32 de ore de mers. Harta aici.

Zona 4: Călan – Bretea Română – Boșorod – Orăștioara de Sus – Beriu – Orăștie – Turdaș – Romos – Geoagiu – Rapoltu Mare – Simeria. Lungime: 105 km. Durata: 21 ore. Link.

Zona 5 și 6: Simeria – Băcia – Deva (intrare zona 5) – Cârjiți – Bătrâna – Lăpugiu de Jos – Zam – Burjuc – Gurasada – Dobra – Ilia. Lungime traseu: 185 km. Durata: 40 ore. Harta.
Continuare zona 5: Ilia – Brănișca – Vețel – Șoimuș – Certeju de Sus – Hărău – Balșa – Bucureșci (intrare zona 6) – Crișcior – Brad. Lungime aproximativă: 131 km. Parcurgere în aproximativ 27 de ore. Google Maps.
Continuare zona 6: Brad – Blăjeni – Buceș – Luncoiu de Jos – Vălișoara – Băița – Vorța – Ribița – Vața de Jos – Tomești. Lungimea: 152 km, timp: 32 ore, harta.

Final: Tomești – Bulzeștii de Sus. Lungimea traseului: 23 km. Mers pe jos: cam 5 ore. Taseu Google Maps – aici.

Aceste indicații au ca scop unic planificarea traseului pentru Rătăcit prin HD. Eventualele proiecte de construcție, traficul, drumurile, vremea sau alte evenimente pot determina rutele să difere față de traseul propus; prin urmare, planificarea traseului trebuie efectuată ținând cont de cele menționate. Traseul de mai sus este oricum aproximativ, asta pentru că rutele se pot îmbunătăți ca să nu fie redundante (trasee repetitive, distanțe prea lungi, noi obiective de vizitat, etc.) . Dacă aveți sugestii și îmbunătățiri la traseu nu ezitați să scrieți în comentarii. Și nu uitați să urmăriți plimbarea pe Facebook și pe blogurile noastre pentru a fi la curent cu desfășurarea ei.

În cadrul evenimentului Rătăcit prin HD vor fi vizitate toate zonele turistice din toate cele șase regiuni. Pentru că se merge pe jos nu există o dată fixă pentru finalizarea traseului.
Se doarme doar la cort. Nu se acceptă decât mersul pe jos. Nu avem jocuri, nu avem concursuri și nu prea avem…sponsori 😛 (în afara de câțiva oameni de bine care au dorit să se implice necondiționat în cadrul acestui proiect, susținându-l din umbră, neinteresați de vreun anumit beneficiu).

Prin urmare orice ajutor este binevenit mai ales că mai sunt doar 3 zile până la start! Necesarul pe care încă nu am reușit încă să-l acoperim: izopren, sac de dormit mai gros, pelerină de ploaie, baterie externă solară pentru telefon, busolă, hard extern pentru stocare fotografii și capturi video, drapelul României, etc.
Cei care doresc să ne ajute și să doneze „un leu” pentru proiectul „Rătăcit prin HD” pot să mă contacteze pe mine sau direct pe Traian Urieș. Cei care doresc să ajute vor deveni partenerii și colaboratorii noștri. Mulțumim anticipat tuturor pentru susținere.

Ce se vrea în urma acestui proiect destul de îndrăzneț? Realizarea unui film documentar cu locuri de vizitat în Județul Hunedoara, realizarea unor expoziții de fotografie în aer liber și realizarea unei hărți turistice pentru cei ce vor să viziteze județul Hunedoara.

Despre promotorul proiectului Rătăcit prin HD: Traian Urieș este blogger și fotograf. Iubește natura, dealurile, munții, îi plac călătoriile și este unul dintre rebelii României care vrea să se rătăcească prin România mergând PE JOS.

Alte detalii legate de program, traseu și informații diverse găsiți pe pagina de Facebook a proiectului Rătăcit prin HD. Totodată pentru sugestii, reclamații, sfaturi, ajutor sau sprijin financiar ori material contactați echipa organizatoare. Totodată invităm pe oricine are de făcut o sugestie să o facă, să ne trimită date despre orice consideră că merită văzut, să îi fie lui Traian ghizi virtuali, sau, pentru cei mai mărinimoși, să îl însoțească (pe jos), să îl susțină și să îl îndrume către locurile frumoase știute de ei, să îi fie ghizi în carne și oase.

Proiectul „Rătăcit prin HD” este realizat, gândit și organizat de Traian Urieș, Călin Bobora și subsemnatul, Raul Malea.

Drumuri bune să aveți și lipsite de peripeții! Succes Traian și Cezar!

2 gânduri despre “Rătăcit prin HD – Turul Hunedoarei pe două picioare”

Comentariile sunt închise.