Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
statuie-justitie

Ziua Justiției din România!

Astăzi este Ziua Justiției din România! 🙂

ziua-justiției-romaniaVoi bea o bere și în cinstea mea! 😛

La mulți ani celor care în mod legal și cinstit înfăptuiesc justiția și celor care contribuie la aceasta: judecători, avocați, procurori și polițiști judiciari, magistrați asistenți și asistenți judiciari, grefieri și personal auxiliar și conex din instante și parchete, consilieri de probațiune, consilieri de integritate, inspectori judiciari, consilieri juridici și consilieri de proprietate intelectuală, executori judecătorești și notari publici, mediatori, funcționari din sistemul penitenciar și personal din Ministerul Justiției și CSM, experți judiciari, practicieni în insolvență, traducători și interpreți (sper că n-am uitat pe nimeni 😉 ).

Instituită în anul 1994, prin hotărârea numărul 364 a Guvernului României, Ziua Justiției se sărbătorește, potrivit articolului 2 al acestei hotărâri, anual în prima duminică a lunii iulie.

Ziua Justiției are menirea de a marca rolul și importanța puterii judecătorești, a partenerilor justiției, a tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie și un bun prilej pentru consolidarea relațiilor instituționale.

„Nu am fi avut astăzi o justiție apreciată deopotrivă în ţară şi de partenerii externi fără munca, seriozitatea și exigența cu care vă faceți meseria. În bună măsură, până acum reformele au fost percepute ca fiind inițiate ori stimulate din exteriorul sistemului. Ele pot și trebuie să fie realizate în întregime în și din interior. Veți găsi constant în Președintele României un partener și un susținător critic, în sens constructiv, în tot acest proces. Dar nu trebuie să uităm că justiția se află în slujba oamenilor, iar acest principiu este la fel de important precum cele ale independenței, responsabilității și echidistanței. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, în limitele și rigorile legii, rămâne o coordonată esențială a activității în administrarea justiţiei” – Klaus Iohannis – Președintele României.