Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
pescar-pescuit-undita

Ziua internațională a pescuitului și pescarului

Probabil știți că una din pasiunile mele este pescuitul. 🙂 Ei bine, astăzi este ziua internațională a pescarilor.

pescuitul-avat

Conferința Internațională pentru Reglementarea și Dezvoltarea Pescuitului de la Roma din anul 1984 a stabilit ca la 27 iunie să se aniverseze anual Ziua Internațională a Pescarului și Pescuitului.

Pescuitul, fie că vorbim de amatori, fie de profesioniști poate deveni un hobby puternic. Eu am prins acest microb de la 2 prieteni pescari începând cu anul 2004. Din păcate în județul Hunedoara nu prea ai unde să pescuiești: doar vreo 8 bălți (dar niciuna la standarde înalte cum sunt cele din Alba sau Timiș), lacul Cinciș, râurile Mureș și Strei.

Pescarii se reunesc sub această pasiune, indiferent de mediul din care provin, de profesia și cariera lor. Poveștile pescărești sunt celebre și frumoase (sunt multe bancurile cu mărimea peștelui prins de pescari  🙂 ) iar peștele este un aliment sănătos, o adevărată sursă de vitamine, acizi grași Omega-3 și minerale….sau poate fi ținut în acvariu. 😛

Totodată pescuitul nu este numai un hobby ci și o activitate profitabilă pentru economia unei țări. Există un Fond European pentru Pescuit, un fond special al Comunității Europene care finanțează industria pescuitului iar în România a fost înființată în 2004 Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Aceasta se ocupă cu asigurarea durabilității economice, stoparea braconajului, adaptarea la schimbările permanente ale naturii, câteva din preocupările legitime în această ramură de activitate. Pescuitul ilegal (braconajul) ridică încă multe probleme autorităților.
ANPA este și structura responsabilă pentru definirea și implementarea politicii referitoare la conservarea și administrarea resurselor acvatice vii, existente în apele maritime și continentale, acvacultură, procesarea și organizarea pieței produselor pescărești, structurile de pescuit și acvacultură.

„Pentru a avea succes mult timp, un pescar trebuie să se priceapă puțin la istorie, biologie, geografie, ecologia râurilor și, bineînțeles, la strategia și tactica pescuitului.” – Stephen R. Covey

 

„Peștii se prind cu undița, iar oamenii cu vorba.” – William Shakespeare

LA MULȚI ANI tuturor pescarilor! Fir întins!