M-am gândit să fac o nouă rubrică pe blogul meu: omul săptămânii. Aceasta rubrică este destinată prezentării unor oameni deosebiți din județul Hunedoara (dar nu numai) pe care am avut onoarea să îi cunosc personal sau despre care am citit cuvinte de laudă.
Voi inaugura rubrica cu pictorul Cornel Burlacu. Am avut onoarea și plăcerea să îl întâlnesc pentru prima dată în februarie 2004: la firma unde lucram Cornel picta niște bannere mari cu sigla și numele firmei. După câteva conversații am ajuns la concluzia că avem două pasiuni comune: pescuitul și pictura. Și am devenit buni prieteni.
Mi-a povestit cum a început să picteze și apoi mi-a arătat unele din tablourile sale. Am participat apoi la expoziția sa personală de la Galeriile de Artă din Hunedoara, din luna mai 2004.
Profesorul Tiberiu Fazekaș spunea despre pictorul Cornel Burlacu într-o recenzie astfel:
„Ca mulți artiști ai secolului nostru, Cornel Burlacu încearcă prin tablourile sale să imortalizeze priveliști și ținuturi ale zonei în care trăiește încercând să redea realitatea în freamătul ei perpetuu, în lumina ei adevărată, fără interpunerea umbrelor din atmosfera atelierului. Și astfel au apărut aceste tablouri minunate care zugrăvesc tradițiile și ținuturile pădurenilor. Cu un spirit de observație profund artistul vede în viața țăranului de la țară o lume plină de povești de basm. Artistul face parte din lumea artiștilor hunedoreni care încearcă să transpună prin artă zonele noastre.”
Cornel a participat la mai multe expoziții personale și de grup: Sala Concordia – Casa de Cultură Hunedoara, Galeriile de Artă Hunedoara, Galeriile „Forma” din Deva, Muzeul Banatului Timișoara etc.
Despre creațiile sale Cornel ne spune:
Ca orice artist modern am fost preocupat de realitatea naturii căreia am încercat să-i surprind nuanțele schimbătoare sau să-i pătrund esența. Am încercat să practic o pictură în ulei ce abundă în aluzii încărcate de sensuri afective, relevând gingăşia sufleului artistului, pătruns de fervoare în fața realității vieții și a naturii. Oscilând între fantezie şi năzuință către ordine și serenitate, este semnul principal al intervenţiei intelectului și al modului prin care spiritualitatea artistului se definește. Sufletul meu secret destăinuie interesul pentru peisaj și natura pădurenească, pentru spațiul intim cu prezența umană a zonelor pădurenești.Sunt un romantic absorbit de echilibru, modelându-mi talentul la matca de spiritualitate a tradițiilor populare românești.
Din păcate în ultima perioadă nu a mai participat la expoziții decât ca …vizitator datorită lipsei unor sponsorizări precum și a timpului liber limitat. Mai multe detalii despre pictorul Cornel Burlacu puteți citi pe acest site.
Vă las acum în compania unora din tablourile lui, tablouri care sunt și de vânzare.