Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
zilele municipiului hunedoara 2016

Zilele Municipiului Hunedoara 2016

Păstrând tradiţia, Primăria municipiului Hunedoara organizează şi anul acesta o serie de manifestări culturale, artistice şi de divertisment pentru a marca zilele municipiului.
Cel mai aşteptat eveniment desfăşurat pe plan local, Zilele municipiului Hunedoara 2016, va avea loc în perioada 22-24 iulie.

Vineri și sâmbătă vă invităm la un program de muzică ușoară, în special pentru tineret. Lora, Puya, Cristina Vasiu, Uddi etc. vor cânta pentru hunedoreni. Totodată, vom promova artiștii locali și asociațiile reprezentative pentru municipiul Hunedoara. Ultima zi a evenimentului va fi dedicată muzicii populare. Ansamblul Folcloric “Hațegana” va susţine un spectacol folcloric, alături de alţi interpreți renumiți de muzică populară.

Manifestările vor avea loc în Centrul Vechi al orașului.

zilele municipiului hunedoara 2016

În acest an manifestările Zilele Municipiului Hunedoara 2016 vor dura doar 3 zile, cu un buget redus față de anii precedenți, fiind legate de proiectul „Redescoperă Centrul Vechi”.

Tot în perioada 22-24 iulie, la Castelul Corvinilor va avea loc Târgul Transilvănean al Meşteşugarilor. Evenimentul, organizat în colaborare cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni, se va desfăşura în curtea exterioară a castelului, zilnic între orele 9.00-20.30.

targul mestesugarilor castelul corvinilor

Zilele Hunedoarei coincid cu Asediul Belgradului de către sultanul Mehmed al II-lea Cuceritorul. La data de 14 iulie 1456, Ioan de Hunedoara a ajuns la Belgrad și a penetrat blocada navală otomană de pe Dunăre, scufundând trei galere, respectiv reușind să captureze patru vase mari și douăzeci mai mici, după care a încercuit complet orașul cu flotila sa, în timp ce vasele turcești erau în dezordine. Distrugând flota sultanului, Ioan de a reușit să-și transporte trupele și proviziile necesare în oraș. De asemenea, apărarea cetății a fost întărită. A doua zi, 22 iulie, armata țăranilor a început o acțiune de atac spontană, care i-a făcut pe Capistrano și Ioan (Iancu) de Hunedoara să profite de situație. Da Capistrano a condus trupele sale spre ariergarda turcească, peste râul Sava. În acest timp, Huniade a început un atac disperat din cetate, încercând să ocupe pozițiile artileriei otomane. Surprinși de aceste evenimente neobișnuite turcii au fost puși pe fugă.