Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
software-liber-gratuit

Sondaj: Nivelul de utilizare al FOSS(software liber)

Unii oameni folosesc programe libere, gratuite și cu sursă deschisă (software liber) (FOSS – free and open source software), deoarece se potrivesc cu idealurile lor despre modul în care ar trebui dezvoltată și partajată tehnologia.

Alții văd FOSS ca pe un ansamblu util de instrumente pe care le pot utiliza pentru a-și atinge obiectivele iar alții consideră FOSS ca un mod de viață sau o alegere etică.

„Software-ul liber” e caracterizat de libertate, și nu de preț. Pentru a înțelege conceptul, trebuie să vă gandiți la „libertate” în sens de „libertate de expresie” și nu în sens de „intrare liberă” (la un spectacol, film, etc.) sau „bere gratis” („free beer” – „free speech”).

Programele libere (software liber) sunt caracterizate de libertatea acordată utilizatorilor de a-l utiliza, copia, redistribui, studia, modifica și îmbunătăți. Este vorba de următoarele patru forme de libertate pentru utilizatorii săi:

  • Libertatea de a utiliza programul, în orice scop (se mai numește „libertatea 0”).
  • Libertatea de a studia modul de funcționare a programului, și de a-l adapta nevoilor proprii („libertatea 1”).
  • Libertatea de a redistribui copii, în scopul ajutorării aproapelui tău („libertatea 2”).
  • Libertatea de a îmbunătăți programul, și de a pune îmbunătățirile la dispoziția publicului, în folosul întregii societăți („libertatea 3”).

Legea drepturilor de autor este restrictivă cu utilizatorii, dar folosind licențe libere, dezvoltatorii etici de programe de calculator dau tuturor utilizatorilor drepturile care consfințesc cele patru libertăți fundamentale enunțate de proiectul GNU. Utilizatorii unui program licențiat liber nu trebuie să ceară permisiuni speciale de la dezvoltator pentru a se folosi de drepturile acordate prin licența liberă.

Exemple de programe libere: Mozilla, Thunderbird, VLC, Blender, Pidgin, WordPress, GNU+Linux etc.

În cadrul acestui sondaj de opinie aș dori să știu ce parte a experienței cu calculatorul este oferită de FOSS. Sunteți stricți cu privire la utilizarea în exclusivitate de FOSS, folosiți în cea mai mare parte FOSS cu câteva excepții sau cele mai multe programe sunt proprietare?

Aici găsiți un alt sondaj legat de sistemele de 32 sau 64 de biți.

Utilizați FOSS (Software liber, cu sursă deschisă)?

View Results

Loading ... Loading ...

Un gând despre “Sondaj: Nivelul de utilizare al FOSS(software liber)”

Comentariile sunt închise.