sondaj-32-64-biti

Sondaj de opinie: 32 vs 64 biți 1


Am fost întrebat zilele trecute ce fel de versiune folosesc la sistemele de operare instalate la mine pe calculator: de 32 biți sau de 64 biți?

Termenii 32 de biți și 64 de biți se referă la modul în care procesorul unui calculator (CPU), tratează informațiile. Versiunile sistemelor de operare pe 64 de biți gestionează volumele de memorie cu acces aleator (RAM) mai eficient decât un sistem pe 32 de biți.
Tot mai multe distribuții de GNU+Linux suportă exclusiv doar versiunile pe 64 biți în ultimii ani. Windows are încă ambele variante. Cu toate acestea mai sunt persoane care solicită încă versiunile pe 32 de biți.

Sunt curios voi ce fel de versiune folosiți iar pentru a afla aceasta am creat un sondaj de opinie.

Dacă mai utilizați versiuni pe 32 de biți v-aș ruga să îmi spuneți de ce în comentarii.

Sistemele mele de operare sunt:

View Results

Loading ... Loading ...

 

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Sondaj de opinie: 32 vs 64 biți

 • Mircea Toader

  În primul rând „64-biți x86” e incorect exprimat:
  x86 / ix86 (i386…i686) = 32bit
  amd64 = 64bit

  În al doilea rând „combinație între” iarăși e incorect pentru că nu poți combina 32 cu 64, ci doar rula aplicații 32 în 64.
  Mai corect ar fi fost 64bit cu biblioteci și dependințe 32 pentru programele pe 32bit.
  Cred că e aproape imposibil să folosești 64bit pur pe un sistem universal desktop… windows clar vine și cu 32bit suport preinstalat iar pe gnu/linux mai mereu se găsește ceva care să ceară (orice joc, wine, skype, teamviewer șamd).

  Cred că nu se va renunța în următorii 10~15 ani la 32bit pe programele win32 sau jocuri. Nici măcar browsere 64bit nu avem, abia are chromium / chrome beta/dev de aproximativ un an.

  Iar de distribuțiile care suportă exclusiv 64bit, nu e chiar așa, cât timp valve împinge teren în steamos (pe debian) vor tot primi actualizări pachetele. Chiar dacă distribuția X nu mai compilează un iso nativ 32bit, majoritatea programelor tot vor fi instalabile multilib. 🙂