Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume

TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania 2019

Franța în lumina reflectoarelor la TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania 2019

Sezonul România-Franța a ajuns astăzi la TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania. Cinematografia franceză, dar și artiștii francezi care o fac posibilă sunt invitați de onoare la cea de-a 18-a ediție a celui mai mare festival de film din România.TIFF - Festivalul Internațional de Film Transilvania season

 

Prima zi a TIFF marchează deschiderea Uzinei Filmelor de Amatori, în prezența lui Michel Gondry, creator al conceptului, regizor, scenarist și producător. Uzina Filmelor de Amatori este o instalație interactivă revoluționară, gândită să dezvolte, să cultive și să răspândească pasiunea pentru film. Publicul va putea să își creeze propriile filme până pe 31 iulie în acest nou spațiu neconvențional găzduit de CREIC – Centrul de Excelență pentru Industrii Creative.

 

„Pentru mine este o mare bucurie să văd acest vis devenit realitate. Acum doi ani am auzit primele gânduri despre Sezonul România-Franța și am găsit pe Facebook proiectul lui Michel Gondry. Mi s-a părut o idee extraordinară care se potrivește bine cu ceea ce am încercat noi să facem în Cluj. E un proiect de suflet pentru echipa noastră și sunt sigur că vă veți simți bine și vă recomand să vă distrați și să vă bucurați de el,” a spus Tudor Giurgiu, președintele TIFF.TIFF - Festivalul Internațional de Film Transilvania Tudor Giurgiu

 

„Mesajul meu pentru publicul român este să își ofere libertatea de a crea, să nu vină aici cu o idee deja stabilită. Uzina Filmelor de Amatori se adresează tuturor celor care vor să experimenteze procesul de creație cinematografică într-un spațiu profesionist care le va permite să dea frâu liber imaginației,” a declarat Michel Gondry.TIFF - Festivalul Internațional de Film Transilvania Gondry

 

„Uzina Filmelor de Amatori confirmă pariul făcut de cele două comisariate care au acordat încredere operatorilor pentru alegerea conținutului reprezentativ pentru creația contemporană română și franceză. Uzina funcționează ca un declanșator pentru publicul de toate vârstele, cu sau fără experiență în cinema. Pornind de la același principiu care fondează TIFF, Uzina este un univers de creație. Aici creatori amatori au la dispoziție mijloacele practice și asistența necesară pentru a crea un film adevărat. Ca la TIFF, scopul nu este însă produsul, ci întâlnirea, aceasta fiind și miza Sezonului,” a declarat Andrei Țărnea, comisarul general al Sezonului România-Franța.TIFF - Festivalul Internațional de Film Transilvania 2019 Tarnea

 

Invitat special în acest an, Michel Gondry va fi prezentat publicului printr-o retrospectivă completă care include cele 12 lungmetraje semnate de unul dintre cei mai originali și inventivi cineaști. Premiat cu un Oscar în 2005, pentru scenariul original al filmului Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Michel Gondry este cunoscut pentru versatilitatea sa și pentru inovațiile stilistice care au revoluționat cinematografia contemporană.

Secțiunea 3 x 3 – In memoriam Agnès Varda este un omagiu adus reginei cinematografiei franceze care evocă stilul inconfundabil al legendarei artiste. Selecția TIFF propune 3 dintre cele mai importante producții ale sale: Cleo de la 5 la 7 (1961), Fără acoperiș și fără lege (1985) și Chipuri, locuri (2017).

 

 

În prima seară a deja cunoscutului „Weekend la Castel” de la Bonțida va fi proiectat filmul francez CoinCoin și extratereștrii, în regia lui Bruno Dumont, iar gastronomia franceză va putea fi descoperită la Șareta culinară care propune un meniu dedicat TIFF.

 

Printre filmele din secțiunea Focus Franța se numără comedia pariziană Vieți duble, în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche, dar și Jean Paul Gaultier Freak & Chiccel mai recent documentar semnat de regizorul Yann L’Hénoret, care îl surprinde pe legendarul designer francez de-a lungul a șase luni, în plin proces de creație. De asemenea, Vârsta de aur, regizat de Eva Ionesco, este o autobiografie care readuce la viață atmosfera anilor ’70 din Le Palace, clubul parizian în care artiști renumiți ai epocii, precum Karl Lagerfeld, Mick Jagger sau Andy Warhol, întâmpinau zorii zilei pe ringul de dans. Starul francez Benoît Poelvoorde va surprinde fanii filmului francez în două roluri extrem de comice din Raoul Taburin, regia Pierre Godeau și Ancheta, regia Quentin Dupieux.  

 

Tot în cadrul Sezonului România-Franța la TIFF, Les Négresses Vertes, legendarul grup francez de etno-punk concertează pentru prima dată în România pe 4 iunie la Cluj.

 

Cel de-al doilea weekend de festival îl va avea ca invitat pe multi-premiatul pianist, compozitor, orchestrator și producător Jean-Michel Bernard în cine-concertul Soundtrack of Dreams. Bernand este compozitorul preferat al regizorului Michel Gondry pentru care a compus coloana sonoră a mai multor filme, inclusiv Arta viselor, pentru care a fost premiat la Cannes.

 

Programul de educație cinematografică pentru copii, EducaTIFF, aduce anul acesta câteva elemente de programare franceză printre care un atelier de familiarizare cu tehnicile filmelor de animație, realizat de către tânăra regizoare și ilustratoare Janis Aussel.

 

 

Sezonul România-Franța se desfășoară în România până pe 14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului dezvăluie dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, depășind clișeele asociate Franței. Pentru mai multe informații: www.sezonulromaniafranta.ro

 

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

 

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței la București, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

 

Mai multe informații se regăsesc pe cele două site-uri: www.sezonulromaniafranta.ro și www.saisonfranceroumanie.com.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.