Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
rotdl-diacritice

ROTLD introduce domeniile cu diacritice

ROTLD (Romania Top Level Domain – organism aflat în subordinea Institutului național de cercetare-dezvoltare în informatică – ICI BUCUREȘTI care oferă, contra-cost, servicii de înregistrare a unui domeniu de Internet în România) a anunțat că începând cu 2 iunie 2015 va implementa o nouă versiune software pentru serviciul de înregistrare de domenii, care va permite folosirea de diacritice în numele domeniului.

ROTLD diacritice

După această implementare, orice persoană va putea înregistra un domeniu de Internet care să conţină caracterele ă, â, î, ș, ț.

Eu mă întreb dacă nu cumva se va crea confuzie (de exemplu, în cazul unor reclame de promovare verbală, s-ar putea crea confuzii între domeniile web cu diacritice și cele fără: masini.ro / mașini.ro). Dacă navigatorul nu va afișa corect codurile diacriticelor? Dacă nu sunt folosite diacriticele corecte: „ș” și „ț” cu virgulă? Oricum se vor elibera câteva domenii foarte căutate pe .ro

Eu aș fi rezervat denumirile cu diacritice celor care au acum domeniile fără diacritice sau cel puțin le-aș acorda prioritate (un drept de preemțiune la vânzare), în caz contrar cred că vor apărea multe dispute.