Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
domenii-ro-rotld

Șmecherii cu diacritice la ROTLD

diacritice-rotldDupă cum anunțam, de ieri au început să fie înregistrate și domenii .ro cu diacritice. După o analiză a numelor de domenii .ro cu diacritice lipsă din clasamentul realizat de Alexa al celor mai vizitate site-uri în România, folosind serviciul whois de pe rotld.ro, am constatat că majoritatea domeniilor fără diacritice din acest clasament sunt luate de persoane juridice, în timp ce aceleași domenii cu diacritice sunt luate de persoane fizice, care se bucură de protecția anonimatului (de protecția datelor cu caracter personal) din partea lui RoTLD.

Deci e foarte posibil ca grupuri mari precum Mediafax (descoperă.ro) sau Adevărul Holding (adevărul.ro) au căzut victime băieților deștepți, în timp ce ProTV și-a rezervat toate numele de domenii cărora li se pun diacritice (de exemplu, știrileprotv.ro). Am mai găsit și site-uri populare din acest clasament cărora încă nu le-a rezervat nimeni (nici ei, nici alții) numele cu diacritice.

Se pare că ROTLD s-a asigurat că protejează numele de domenii ale instituțiilor statului, precum mfinanțe.ro, dar pe clienții din sectorul privat (cei mai mulți) i-a lăsat pe mâna oportuniștilor care au început deja să le vândă.

Pericolul aplicării unei politici de tipul „primul venit, primul servit”, ce a fost anunțată pe site-ul RoTLD.ro, este că în această cursă pentru înregistrarea de nume cu diacritice, persoane terțe ce nu dețin domeniile fără diacritice înregistrate vor fi mai rapide și apoi le vor solicita deținătorilor domeniilor fără diacritice să le ofere prețuri mari și foarte mari pentru a le ceda dreptul de a folosi sau redirecționa domeniile cu diacritice, mai ales că nu există o taxă anuală și un termen de expirare a înregistrării acestora.
Bunele practici ale ICANN cu privire la lansarea de noi nume de domenii generice de nivel înalt (new gTLDs) ne arată că există soluții (gen „sunrise period”), care însă se adoptă în luni și ani de discuții și nu printr-o decizie apărută peste noapte pe site-ul administratorului numelor de domenii.

Cât privește nevoia folosirii diacriticelor iată o mică statistică. Am folosit lista de cuvinte de aici. Deci avem: 79960 cuvinte (lista aprobată a Federației Române de Scrabble), grupuri de cuvinte ambigue fără diacritice: 1493 (regula cu â-din-a) sau 1461 (doar cu î-din-i), cuvinte cu diacritice: 48494, cuvinte fără diacritice: 31466. Acestea sunt doar cuvinte la singular, mai putând exista omografii între cuvinte în funcție de declinare/conjugare etc.

Eu susțin folosirea diacriticelor (folosesc tastatura Romanian(Programmers) ). Era o poveste de pe vremea comunismului când s-au comandat 100 de pături pentru un spital și au primit 100 de paturi. Sau dacă nu folosești diacriticele poți să faci un poster ca ăsta(NSFW). 😛

Funcționalitatea oferită de cei de la ROTLD  nu o să încurce modalitate de indexare și căutare la nivelul motoarelor de căutare deoarece acestea sunt deja adaptate. Totuși o parte din CMS-urile de pe piață nu suportă diacritice pentru generarea și administrarea URL-urilor, însă se vor adapta și cele rămase în urmă. Diacriticele românești nu sunt o inovație pentru DNS, există multe diacritice din mai multe limbi (în special europene) în multe din domeniile principale.

Ce va urma? Dispute, procese, nervi…. și probabil o utilizare mai mare a diacriticelor.

6 gânduri despre “Șmecherii cu diacritice la ROTLD”

Comentariile sunt închise.