După cum anunțam, de ieri au început să fie înregistrate și domenii .ro cu diacritice. După o analiză a numelor de domenii .ro cu diacritice lipsă din clasamentul realizat de Alexa al celor mai vizitate site-uri în România, folosind serviciul whois de pe rotld.ro, am constatat că majoritatea domeniilor fără diacritice din acest clasament sunt luate de persoane juridice, în timp ce aceleași domenii cu diacritice sunt luate de persoane fizice, care se bucură de protecția anonimatului (de protecția datelor cu caracter personal) din partea lui RoTLD.
Deci e foarte posibil ca grupuri mari precum Mediafax (descoperă.ro) sau Adevărul Holding (adevărul.ro) au căzut victime băieților deștepți, în timp ce ProTV și-a rezervat toate numele de domenii cărora li se pun diacritice (de exemplu, știrileprotv.ro). Am mai găsit și site-uri populare din acest clasament cărora încă nu le-a rezervat nimeni (nici ei, nici alții) numele cu diacritice.
Se pare că ROTLD s-a asigurat că protejează numele de domenii ale instituțiilor statului, precum mfinanțe.ro, dar pe clienții din sectorul privat (cei mai mulți) i-a lăsat pe mâna oportuniștilor care au început deja să le vândă.
Pericolul aplicării unei politici de tipul „primul venit, primul servit”, ce a fost anunțată pe site-ul RoTLD.ro, este că în această cursă pentru înregistrarea de nume cu diacritice, persoane terțe ce nu dețin domeniile fără diacritice înregistrate vor fi mai rapide și apoi le vor solicita deținătorilor domeniilor fără diacritice să le ofere prețuri mari și foarte mari pentru a le ceda dreptul de a folosi sau redirecționa domeniile cu diacritice, mai ales că nu există o taxă anuală și un termen de expirare a înregistrării acestora.
Bunele practici ale ICANN cu privire la lansarea de noi nume de domenii generice de nivel înalt (new gTLDs) ne arată că există soluții (gen „sunrise period”), care însă se adoptă în luni și ani de discuții și nu printr-o decizie apărută peste noapte pe site-ul administratorului numelor de domenii.
Cât privește nevoia folosirii diacriticelor iată o mică statistică. Am folosit lista de cuvinte de aici. Deci avem: 79960 cuvinte (lista aprobată a Federației Române de Scrabble), grupuri de cuvinte ambigue fără diacritice: 1493 (regula cu â-din-a) sau 1461 (doar cu î-din-i), cuvinte cu diacritice: 48494, cuvinte fără diacritice: 31466. Acestea sunt doar cuvinte la singular, mai putând exista omografii între cuvinte în funcție de declinare/conjugare etc.
Eu susțin folosirea diacriticelor (folosesc tastatura Romanian(Programmers) ). Era o poveste de pe vremea comunismului când s-au comandat 100 de pături pentru un spital și au primit 100 de paturi. Sau dacă nu folosești diacriticele poți să faci un poster ca ăsta(NSFW). 😛
Funcționalitatea oferită de cei de la ROTLD nu o să încurce modalitate de indexare și căutare la nivelul motoarelor de căutare deoarece acestea sunt deja adaptate. Totuși o parte din CMS-urile de pe piață nu suportă diacritice pentru generarea și administrarea URL-urilor, însă se vor adapta și cele rămase în urmă. Diacriticele românești nu sunt o inovație pentru DNS, există multe diacritice din mai multe limbi (în special europene) în multe din domeniile principale.
Ce va urma? Dispute, procese, nervi…. și probabil o utilizare mai mare a diacriticelor.
6 gânduri despre “Șmecherii cu diacritice la ROTLD”
Mai bine ramanea totul cum a fost. Acum o sa apara chestii, certuri si o mare confuzie.
0
0
0
Impresia ta este bună 🙂 Din păcate însă am impresia unei lupte cu morile de vânt. 🙁 Mă refer la cei cărora le este adresat mesajul acestui articol: o instituție cu iz comunista, datorat textelor și rapoartelor scrise într-o excelentă limbă de lemn. Să vedem dacă vor reacționa la expunerea unor principii de bun-simț pe care ar fi trebuit să le prezinte în primul rând ei înaintea tuturor.
0
0
0
Chestia asta trebuia făcută de ceva timp. În alte țări e de mult această opțiune. M-am uitat si eu peste câteva posibile domenii și cam tot ce mă interesa este luat. Aia e: mergem pe alte extensii.
0
0
0
O inițiativă bună, dar care nu prea îi văd rostul.
În primul rând, domeniile cu diacritice vor redirecționa traficul în mare către cele fără diacritice datorită unui popor incapabil de a-și scrie limba corect, cu diacritice, adică folosind toate cele 31 de litere ale alfabetului românesc.
Iar în al doilea rând, unii vor fi țepuiți, nu vor realiza că e-o diferență între, de exemplu „țigări.ro” și „tigari.ro” și se vor trezi că au un domeniu pe care nu intră mai nimeni. 🙂
0
0
0
Plus că sunt unelte de gestionare a serverelor, a domeniilor ori subdomeniilor care nu știu diacritice și vor da un greș lamentabil. Te vei trezi că nu vei putea pune un WordPress sau ceva pe domeniul respectiv pentru că ceea ce folosești nu știe diacritice sau pur și simplu afișează cifre ori caractere străine. 🙂
0
0
0
detinatorii non-idn vor pierde in WIPO orice dispută. Pentru ca discutam de domenii generice.
0
0
0