Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
arion harau barnevernet

Barnevernet-ul, protestele și politicienii hunedoreni

Titlul de mai sus parcă e ceva titlu de film, gen „Ardelenii, aurul și petrolul”. Însă e mai degrabă un film prost care mi-a dat o durere de cap.

După atâta tam-tam autoritățile norvegiene au o poziție oficială (judecătorul norvegian a confirmat decizia Direcției de protecție a copilului din Norvegia – Barnevernet, dată în urma administrării probelor în cadrul unui proces contradictoriu). Vreau să vă spun că în România avem aceeași legislație în domeniul protecției copilului ca și în Norvegia, dar nu vom vedea proteste publice pentru cei 57000 de copii luați de la familiile din România. Ei sunt cei abandonați, neglijați, abuzați în România. Acești copii sunt ignorați de noi, statul investește în cei aflați în centrele de plasament 1700 lei/luna și cam atât. Abandonul școlar deja a ajuns la aproximativ 20%. Eu sper să nu îi vedem pe acești copii peste câțiva ani în spitale, instanțe, penitenciare, etc.

Retorica asupra cazului familiei Bodnariu include acuzații de răpire de copii, programare genetică și persecuție religioasă, dar și acuzații conform cărora Serviciile Norvegiene de Protecția Copilului sunt, cumva, mai presus de lege. Nimic mai fals!. Detalii complete despre caz puteți citi aici, nu mai revin cu amănunte.

Dacă nu ne place societatea norvegiană și legile ei nu ne obligă nimeni să locuim acolo. Această nemulțumire nu ne dă niciun drept să protestăm ca să forțăm mâna unor instituții dintr-un alt stat. Și e cu atât mai grav cu cât la aceste proteste participă și ies în față și reprezentanți ai statului român și ai administrației publice locale inclusiv din Hunedoara. Chiar dacă această temă este o temă importantă și serioasă cetățenii sunt sensibilizați în cu totul altă parte: atragere de simpatii politice și religioase, campanie electorală mascată, etc.. Și degeaba faceți presiuni că Norvegia oricum își aplică legile.

Eu consider că ieșirea oamenilor în stradă s-a datorat în special adeziunii de cult și nu vreunui impuls generat de dorul după justiția socială sau de o solidă educație juridică. Impactul acesta social va fi folosit la alegeri, cazul Bavernet fiind deja confiscat politic. Încă o dovadă a respectului pentru lege în România e situația unor politicieni care cereau acum o săptămână la Antena 3 ca politicul sa facă presiuni asupra justiției norvegiene. Genial, nu?? Și atunci de ce ne miră că avem încă mecanismul de supraveghere MCV?

Și mulți comentează pe marginea acestui caz fără a cunoaște sistemul legislativ românesc sau pe cel norvegian. Deh, metehne românești: ne pricepem la toate, la fotbal, politică, gătit, grădinărit, justiție etc. 🙂 Acest caz al familiei Bodnariu ar trebui să fie unul didactic în ceea ce privește manipularea, care s-a practicat masiv, iar cea inițială a dat apoi prilej de manifestare altor manipulatori, care evident, s-au folosit de reacția inițială pentru a-și promova interesele.

Dar spuneam în titlu de proteste și politicieni din Hunedoara. Să vedem despre ce e vorba.

După ce ziarele și blogurile au scris că de fapt suntem manipulați în cazul familiei Bodnariu de anumite grupuri ce fac ȘI politicienii hunedoreni? Culmea! Ies la protest ca reprezentanți ai autorității de stat și ai cetățenilor alături de un grup religios (protestul de sâmbăta trecută, 16 aprilie, organizat în fata Casei de Cultură din Hunedoara).

Păi domnule Viorel Arion și doamnă Carmen Hărău, NU toți cetățenii care îi reprezentați sunt de acord cu astfel de manifestări! Unii respectă legile altor state și nu se lasă ușor manipulați! Din punctul meu de vedere prezența voastră la acel protest este penibilă și neavenită, instigând de fapt la nerespectarea legii norvegiene. Barnevernet-ul nu a făcut niciun abuz așa cum titrați pe pagina de Facebook a primăriei Hunedoara (a se vedea decizia instanței norvegiene de care aminteam mai sus). Și sunteți și ipocriți împreună cu ceilalți participanți politicieni de la acel miting (vedeți ce am scris la începutul articolului și veți înțelege).

Prin urmare, eu sfătuiesc politicienii să nu mai amestece borcanele: să lase cetățenii să protesteze pașnic cât vor (că e libertatea lor constituțională de exprimare) și să nu gireze politic astfel de manifestări cu tentă religioasă îndemnând într-ul fel la NERESPECTAREA LEGILOR UNUI STAT INDEPENDENT ȘI SUVERAN. Ne facem de râsul curcilor doamnelor și domnilor politicieni! Ipocrizia voastră îmi face greață și constat că trebuie să îmi cumpăr din ce în ce mai multe lămâi! 🙁

În concluzie, hai să ne liniștim puțin și să ne dăm un pic seama că dacă urlăm despre alții că nu ne respectă drepturile și fac abuzuri asta nu ne face pe noi niște oameni mai puțin „de c***t”! PS: Și să mai terminăm odată cu campania asta electorală mascată desfășurată prin oraș că deja bate la ochi: panouri, afișe, bannere, pliante, lansări, mese întinse, pomi! De ce nu le-ați făcut acum 6 luni-1 an, de exemplu? Puțintică răbdare stimabililor că până în 6 mai nu mai e mult…

Poze de pe pagina de Facebook a Primăriei. Mai multe fotografii aici.

5 gânduri despre “Barnevernet-ul, protestele și politicienii hunedoreni”

Comentariile sunt închise.