Titlul de mai sus parcă e ceva titlu de film, gen „Ardelenii, aurul și petrolul”. Însă e mai degrabă un film prost care mi-a dat o durere de cap.
După atâta tam-tam autoritățile norvegiene au o poziție oficială (judecătorul norvegian a confirmat decizia Direcției de protecție a copilului din Norvegia – Barnevernet, dată în urma administrării probelor în cadrul unui proces contradictoriu). Vreau să vă spun că în România avem aceeași legislație în domeniul protecției copilului ca și în Norvegia, dar nu vom vedea proteste publice pentru cei 57000 de copii luați de la familiile din România. Ei sunt cei abandonați, neglijați, abuzați în România. Acești copii sunt ignorați de noi, statul investește în cei aflați în centrele de plasament 1700 lei/luna și cam atât. Abandonul școlar deja a ajuns la aproximativ 20%. Eu sper să nu îi vedem pe acești copii peste câțiva ani în spitale, instanțe, penitenciare, etc.
Retorica asupra cazului familiei Bodnariu include acuzații de răpire de copii, programare genetică și persecuție religioasă, dar și acuzații conform cărora Serviciile Norvegiene de Protecția Copilului sunt, cumva, mai presus de lege. Nimic mai fals!. Detalii complete despre caz puteți citi aici, nu mai revin cu amănunte.
Dacă nu ne place societatea norvegiană și legile ei nu ne obligă nimeni să locuim acolo. Această nemulțumire nu ne dă niciun drept să protestăm ca să forțăm mâna unor instituții dintr-un alt stat. Și e cu atât mai grav cu cât la aceste proteste participă și ies în față și reprezentanți ai statului român și ai administrației publice locale inclusiv din Hunedoara. Chiar dacă această temă este o temă importantă și serioasă cetățenii sunt sensibilizați în cu totul altă parte: atragere de simpatii politice și religioase, campanie electorală mascată, etc.. Și degeaba faceți presiuni că Norvegia oricum își aplică legile.
Eu consider că ieșirea oamenilor în stradă s-a datorat în special adeziunii de cult și nu vreunui impuls generat de dorul după justiția socială sau de o solidă educație juridică. Impactul acesta social va fi folosit la alegeri, cazul Bavernet fiind deja confiscat politic. Încă o dovadă a respectului pentru lege în România e situația unor politicieni care cereau acum o săptămână la Antena 3 ca politicul sa facă presiuni asupra justiției norvegiene. Genial, nu?? Și atunci de ce ne miră că avem încă mecanismul de supraveghere MCV?
Și mulți comentează pe marginea acestui caz fără a cunoaște sistemul legislativ românesc sau pe cel norvegian. Deh, metehne românești: ne pricepem la toate, la fotbal, politică, gătit, grădinărit, justiție etc. 🙂 Acest caz al familiei Bodnariu ar trebui să fie unul didactic în ceea ce privește manipularea, care s-a practicat masiv, iar cea inițială a dat apoi prilej de manifestare altor manipulatori, care evident, s-au folosit de reacția inițială pentru a-și promova interesele.
Dar spuneam în titlu de proteste și politicieni din Hunedoara. Să vedem despre ce e vorba.
După ce ziarele și blogurile au scris că de fapt suntem manipulați în cazul familiei Bodnariu de anumite grupuri ce fac ȘI politicienii hunedoreni? Culmea! Ies la protest ca reprezentanți ai autorității de stat și ai cetățenilor alături de un grup religios (protestul de sâmbăta trecută, 16 aprilie, organizat în fata Casei de Cultură din Hunedoara).
Păi domnule Viorel Arion și doamnă Carmen Hărău, NU toți cetățenii care îi reprezentați sunt de acord cu astfel de manifestări! Unii respectă legile altor state și nu se lasă ușor manipulați! Din punctul meu de vedere prezența voastră la acel protest este penibilă și neavenită, instigând de fapt la nerespectarea legii norvegiene. Barnevernet-ul nu a făcut niciun abuz așa cum titrați pe pagina de Facebook a primăriei Hunedoara (a se vedea decizia instanței norvegiene de care aminteam mai sus). Și sunteți și ipocriți împreună cu ceilalți participanți politicieni de la acel miting (vedeți ce am scris la începutul articolului și veți înțelege).
Prin urmare, eu sfătuiesc politicienii să nu mai amestece borcanele: să lase cetățenii să protesteze pașnic cât vor (că e libertatea lor constituțională de exprimare) și să nu gireze politic astfel de manifestări cu tentă religioasă îndemnând într-ul fel la NERESPECTAREA LEGILOR UNUI STAT INDEPENDENT ȘI SUVERAN. Ne facem de râsul curcilor doamnelor și domnilor politicieni! Ipocrizia voastră îmi face greață și constat că trebuie să îmi cumpăr din ce în ce mai multe lămâi! 🙁
În concluzie, hai să ne liniștim puțin și să ne dăm un pic seama că dacă urlăm despre alții că nu ne respectă drepturile și fac abuzuri asta nu ne face pe noi niște oameni mai puțin „de c***t”! PS: Și să mai terminăm odată cu campania asta electorală mascată desfășurată prin oraș că deja bate la ochi: panouri, afișe, bannere, pliante, lansări, mese întinse, pomi! De ce nu le-ați făcut acum 6 luni-1 an, de exemplu? Puțintică răbdare stimabililor că până în 6 mai nu mai e mult…
Poze de pe pagina de Facebook a Primăriei. Mai multe fotografii aici.
5 gânduri despre “Barnevernet-ul, protestele și politicienii hunedoreni”
D-le Raul Malea, nimic mai fals decat ceea ce sustineti dvs.: „Vreau să vă spun că în România avem aceeași legislație în domeniul protecției copilului ca și în Norvegia”. NU, Romania nu are aceeasi legislatie ca si Norvegia si nicu nu ne dorim. Dvs. ati citit legea norvegiana: Child Welfare Act? Cu siguranta ca nu, altfel ati fi gasit urmatorul paragraf, care revolta pe cei care au avut rabdarea sa vada mai mult ca si dvs.: „manipulare”. Cititi cu atentie punctul (d), va rog. Iata textul in lb. engleza a Sectiunii 4-12 . „Care orders.”:
Section 4-12 . Care orders.
A care order may be made
(a) if there are serious deficiencies in the everyday care received by the child, or serious deficiencies in terms of the personal contact and security needed by a child of his or her age and development,
(b) if the parents fail to ensure that a child who is ill, disabled or in special need of assistance receives the treatment and training required,
(c) if the child is mistreated or subjected to other serious abuses at home, or
(d) if it is HIGHLY PROBABLE that the child’s health or development MAY BE seriously harmed because the parents are unable to take adequate responsibility for the child.
Link: https://www.regjeringen.no/contentassets/049114cce0254e56b7017637e04ddf88/the-norwegian-child-welfare-act.pdf
Acest paragraf da posibilitatea Serviciului de Protectie a Copilului din Norvegia sa sanctioneze parintii INAINTE de a comite vreo fapta. Astfel parintii sunt sanctionati pentru ceva care PROBABIL se va intampla in VIITOR. Nici un stat in acesata lume, nici macar Buddha, Allah sau Dumnezeu pedepseste/ sanctioneaza o fapta INAINTE de a fi comisa sau care nu a fost comisa. Serviciului de Protectie a Copilului din Norvegia exact asta face. Se pare ca institutia amintita este in stare sa prevada viitorul! Nu vi se pare absurd? Dincolo de absurditate, acest lucru este o incalcare grosolana a drepturilor parinitilor, care unii nici macar nu au posibilitatea de a-si demonstra calitatea de parinte, pentru ca Serviciului de Protectie a Copilului din Norvegia le rapeste copii direct din MATERNITATE. Iata 2 cazuri a 2 cupluri norvegiene:
1. Cazul Natasha and Erik careia i-au fost luat gemenii in maternitate in urma cu 3 saptamani:
https://www.tv2.no/a/8225758
https://www.tv2.no/nyheter/8222722/
https://www.tv2.no/nyheter/8222365/
https://www.tv2.no/nyheter/8219172/
Avocatul norvegian Gro Hillestad Thune, care a lucrat 15 ani pe langa CEDO, sustine: „A violation of human rights”: https://www.tv2.no/v/1035003/
2. Cazul Aria a familiei Olsen, care a fost luata din maternitate in ianuarie 2015:
Va pot trimite cel putin inca 10 cazuri, alaturi de statistici oficiale, luari de pozitii ale expertilor psihologi norvegieni si avocati pe aceasta tema.
Poate ar trebui sa va documentati MULT mai serios inainte sa scrieti ineptii, ca articolul de mai sus.
Nu e vorba doar de cazul Bodnariu, ci de multe familii, inclusiv de norvegieni carora nu le sunt respectate Drepturile Omului in Norvegia.
O alta stire din Norvegia care m-a socat zilele acestea este cea legata de criminalul Anders Behring Breivik, care, dupa ce a omorat 77 de oameni si a primit 21 ani de inchisoare, a castigat procesul intentat statului Norvegian la Parchetul din Oslo pe fondul incalcarii Articolului 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului:
Art. 8.
1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.
Iata articolul din presa norvegiana: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/ldjLM/staten-har-krenket-breiviks-menneskerettigheter
Bineinteles ca si Anders Behring Breivik are drepturile sale, iar statul trebuie sa i le respecte.
Iata ce spun parintii victimelor masacrului instrumentat de Breivik: https://www.tv2.no/a/8246217
In lumina Paragrafului (d) din Sectiunea 4-12 „Ordinele de preluare in custodie” a Child Welfare Act, explicate mai sus, ceea ce m-a revoltat este faptul ca unui criminal in masa, drepturile omului sunt respectate, iar parintior nu. Sunt oare parintii din Norvegia considerati criminali mai periculosi decat Breivik? Pe ce ma bazez cand spun acest lucru? Pe faptul ca Politia din Norvegia intra in casele oamenilor si le iau copii, fara ordin judecatoresc, incalcand chiar Articolului 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, mai sus mentionata si chiar Art.102 din Constitutia Norvegiana:
Article 102
Search of private homes shall not be made except in CRIMINAL cases.
Si ca sa nu credeti ca sunt subiectiv in ce am scris mai sus, iata un articol din presa norvegiana, datat in 14 Febr. 2016, care face o analiza critica a modului in care Politia Norvegiana opereaza.
https://www.adressa.no/nyheter/innenriks/2016/02/14/Kameraderi-mobbing-trakassering-diskriminering-og-seksualisert-sjargong-12156353.ece?cx_Deling=AddThis
Cu alte cuvinte, autoritatile norvegiene incalca atat propria Constitutie, cat si Conventia Europeana a Drepturilor Omului!
Ce este cel mai regretabil este faptul ca drepturile criminalor sunt recunoscute de sistemul judiciar norvegian, in timp ce parintii trebuie sa ajunga la CEDO pentru a le obtine. Aberant!
Domnule Doru Ionescu vă mulțumesc pentru comentarii. Câteva întrebări am și eu pentru dumneavoastră:
1) Sunteți jurist?
2) Aveți vreo legătură cu avocatul Stoica Vlad, fostul șef la cancelaria Primului ministru?
3) La Timișoara când veți organiza un protest similar?
Referitor la articolul de față:
– nu îmi permit să comentez un dosar juridic fără să îi știu conținutul. Justiția este independentă în orice stat democratic. Ar trebui să respectam toți independența justiției și să nu mai facem presiuni mediatice asupra acesteia
– ideea de bază a acestui articol e de fapt alta iar dumneavoastră nu ați sesizat-o: după cum spunea și colega mea jurnalist Monalise Hihn, cei doi politicieni amintiți mai sus au mai bifat un eveniment. „Primarul era extrem de plictisit, iar doamna deputat își făcea poze în timp ce vorbea el. Cât despre vaiete, ce ar fi să plângem că sunt atâția cerșetori-copii în Hunedoara?”
– să porți eșarfa tricoloră a funcției de primar la un protest împotriva deciziilor unei instituții dintr-un alt stat, mi se pare o lipsă de diplomație ce am sancționat-o prin acest articol
– dacă tot se protestează pentru acest caz, la cazul Colectiv de ce nu am văzut pe niciunul dintre ei la protestele organizate în Hunedoara? Atunci când se urla despre corupție, de ce n-au venit cu drapelul de gât să manifesteze lângă noi?
– dacă tot suntem și în domeniul religios avem câteva versete ce se aplică în cauză: De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? Sau cum vei zice fratelui tău: „Lasă să scot paiul din ochiul tău” şi iată bârna este defapt în ochiul tău? Făţarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.
– campania electorală a început
D-le Raul Malea, va multumesc pentru raspuns.
1) Da, sunt jurist si sunt in contact direct cu avocati din Norvegia.
2) Nu am nici o legatura si nici nu o vad.
3) Nu ma intereseaza protestele si nici nu doresc sa ma implic in organizarea lor. Vad ca vi-ati facut temele si ati cautat adresa IP de pe care am postat. Trebuie sa ma simt urmarit deja? Nu mi se pare nici etic si nici profesionist ceea ce ati facut. Nu intentionez sub nici o forma sa intru in disputa cu dvs.
– Nu comentez politica. Din punctul meu de vedere este o pierdere de timp.
– Nu am comentat subiectul principal al articolutui dvs., ci doar pasajul mentionat, unde am considerat ca informatia este eronata.
– Va rog, nu divagati de la subiectul comentariilor mele. Nu ma intereseaza partea religioasa, ci exclusiv juridica.
Prin comentariile mele am vrut sa va ofer si o alta perspectiva, zic eu, mai aproape de realitatea pe care o vad si o simt norvegienii, fara a fi acuzat ca manipulez opinia publica: cu link-uri la legi si articole din presa norvegiana.
Sunt perfect de acord sa respectam indepententa justitiei. Insa acest lucru are nici o legatura cu dreptul la protest, adica la libera exprimare in limitele legii, conform cu Art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, mai ales cand drepturile fundamentale ale omului nu sunt respectate (vedeti postarile anterioare):
Art. 10.
1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere.
De aceea va solicit respectos sa incercati sa fiti impartial si cu mai mult bun simt in articolele dvs.
Va multumesc pentru intelegere.
Cu stima,
Doru Ionescu
Domnule Ionescu, mi-am făcut temele pentru că vreau întotdeauna să știu cu cine dialoghez. Trebuia să vă prezentați. Dacă nu public măcar pe privat. Sau aveți ceva de ascuns? Aici pe blog sunteți la mine acasă și astea sunt regulile. Nici acum nu sunt sigur că discut cu domnul Doru Ionescu, jurist. Și bravo dumneavoastră că sunteți în legătură cu avocați din Norvegia. Scopul articolului meu nu este de a discredita cumva familia Bodnariu sau de a spune că nu sunt de acord cu libera exprimare. Din contră! Nici eu nu doresc să intru într-o disputa cu dumneavoastră pe marginea acestui caz, asta pentru că nu cunosc CONȚINUTUL exact al acelui dosar. Repet, scopul principal al acestui articol a fost altul iar aceste comentarii deviază discuția.
Libertatea de exprimare și de protest e una, iar prezența politicienilor cu însemnele oficiale la acestea e ALTCEVA. Sper ca ați înțeles ce am vrut să spun. Chiar, ce părere aveți despre participarea celor doi la acel miting?
Să știți că afirmația cu asemănarea legislațiilor română și norvegiană în domeniul protecție copilului i-a aparținut inițial judecătorului Cristi Danileț. Vă rog să citiți opiniile dânsului aici (inclusiv comentariile): http://www.cristidanilet.ro/2016/01/10/abuzul-sau-neglijarea-copiilor-in-legislatiei-nationale/
De asemenea, citiți și aici: https://www.norway.no/en/
Ca și concluzie, în articolele mele, pe blogul meu, sunt cât de imparțial vreau eu. Nu suntem în instanță aici, nu scriu un manual de drept. Și chiar am bun simț (dacă m-ați fi cunoscut personal ați fi știu acest lucru). Oricum, unde sunt 2 juriști avem 3 păreri! 🙂