Persoanele cu dizabilități sunt o prezență inerentă și în cadrul societății noastre. La nivel mondial aproximativ 10% din populație prezintă o dizabilitate. La nivel global sunt 360 de milioane de persoane afectate de pierderea parțială sau totală a auzului, reprezentând aproape 5% din populația globului.
În România, numărul persoanelor cu dizabilități înregistrate la data de 30 iunie 2015 era de 751.000. Dintre acestea, 23.000 erau persoane cu dizabilități auditive.
Pentru a marca o zi internațională a persoanelor cu dizabilități auditive, Federația Mondială a Surzilor (WFD) a propus pentru prima dată a în anul 1951 marcarea unei sărbători dedicate acestei categorii de persoane cu dizabilități prin instituirea unei zile dedicate: Ziua Internationala a Surzilor.
În 2015, Ziua internațională a surzilor este marcată la 27 septembrie. A fost lansată de Federația Mondială a Surzilor (DCA) în 1958, pentru a atrage atenția autorităților publice generale asupra problemelor cu care se confruntă această comunitate dar și asupra realizărilor acestora.
Federația Mondială a Surzilor este o organizație internațională formată din 130 de asociații naționale ale surzilor, care, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite, ajută toate țările, îndeosebi pentru îmbunătățirea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor cu deficiențe de auz, mijlocind, totodată, accesul la educație și la tehnologii și servicii de informare.
Evenimentele care marchează acest eveniment sunt atât de numeroase și de diverse, încât s-a propus o săptămână dedicată acestor persoane cu dizabilități, respectiv ultima săptămână a lunii septembrie a fiecărui an, urmând ca în ultima duminică din lună să se sărbătorească Ziua Internationala a Surzilor.
Pentru a marca acest eveniment deosebit și de-a dreptul important pentru persoanele surde, pe tot parcursul acestei săptămâni, cele 35 de filiale județene ale Asociației Naționale a Surzilor din România, printre care și cea de la Hunedoara, organizează diverse acțiuni cultural-educative, cultural-sportive și recreative, promovând ideea unității la nivelul comunității persoanelor surde, cât și la nivelul întregii societăți.