Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
copiat-la-bac-bihor

Complice la copiat la BAC?

Mai mulți tineri au fost eliminați de la BAC pentru că au avut lucrări identice. Unul din aceștia (Alexandra Burtă din Bihor, șefă de promoție) reacționează și susține că nu a văzut nimic, că ea este dintre cei care a învățat și că nu știe de ce a fost eliminată.

Chiar dacă ceilalți au copiat la BAC poate tu ești nevinovată, dar…

Ce ar trebui să învățăm dintr-o astfel de situație? Degeaba ești corect, dacă cei din jurul tău nu sunt. Iar dacă tu închizi ochii sau taci când cei din jurul tău încalcă legea, se cheamă că ești de-a dreptul complice. Or, autorul și complicele sunt sancționați între aceleași limite de pedeapsa… E datoria elevilor să-și supravegheze ciornele și lucrarea!

„Din păcate, fiind caz special, şi eu am fost impresionat. Am cerut corpului de control analiza. Din păcate s-a confirmat, nu a fost un simplu accident. A cooperat în examen cu colegii din stânga şi din dreapta. A fost reverificat acest caz punctual”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la Realitatea Tv.

Potrivit metodologiei, candidații eliminați pentru că au vrut să copieze la examenul de bacalaureat pierdut dreptul de a susţine examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.

Oricum situația aceasta se va rezolva în instanță însă pentru viitor sfatul meu este să luați imediat măsuri dacă colegii voștri din sală încearcă să vă ia ciornele sau lucrarea sau dacă vă perturbă. Nu mai cedați la insistențe, nu mai ajutați pe nimeni, și nu mai faceți scandal gratuit că ajungeți pe internet iar internetul nu uită. Apelați în liniște la justiție și dacă știți că ați fost corecți probleme se vor rezolva.  Și anul trecut a fost un scandal asemănător tot legat de copiat la BAC.

Citiți și la Dorin un articol despre scrisorile publice trimise de cei care au picat BAC-ul. 🙂

Sursa foto: Facebook.