Sfaturi, idei și gânduri – blogul unui trecător prin lume
alocatii-copii

Ultima oră: Alocația de stat a copiilor va fi dublată!

Alocația de stat a copiilor va crește de la 42 la 84 de lei, potrivit unui proiect de act normativ adoptat astăzi, prin vot final, de Camera Deputaților. Pentru a intra în însă în vigoare legea mai trebuie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Copiii vor beneficia de o dublare a alocației de stat, după ce deputații au adoptat astăzi Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative, care include și această măsură.

Proiectul prevede ca alocația lunară de stat pentru copiii de 2-18 ani și liceenii de peste 18 ani va crește de la 42 la 84 de lei. Conform lui Victor Ponta, impactul financiar al acestei majorări va putea fi acoperit în 2015, însă începând cu 2016 vor trebui găsite soluții pentru a se putea menține măsura.
Inițial, amendamentul privind majorarea alocației a fost respins de Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, însă autorul acestuia l-a propus și astăzi la ședința în plen, unde a fost adoptat înainte ca propunerea legislativă să fie supusă votului final.

Schimbarea este susținută de către liberali, care își doresc o creștere treptată a alocației de stat până la nivelul de 200 de lei: „Vorbim de peste 3 milioane jumătate de copiii care se vor bucura de dublarea alocațiilor. M-aș bucura să putem să aducem în casele tuturor o mică bucurie. (…) Acest parcurs trebuie continuat.”, a declarat Alina Gorghiu

În prezent, potrivit legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, cei cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani, pentru copiii cu handicap) primesc lunar 200 de lei, cei cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani (și liceenii de peste 18 ani) – 42 de lei, iar cei cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani – 84 de lei.