„Cea mai mare bogăție este să fii mulțumit cu ce ai.” – Cicero
Economisirea energiei acasă , e ușor de zis, mai greu de făcut. 🙂 E nevoie de schimbarea unor mentalități în acest sens. E bine să economisim energie, nu numai pentru a ne reduce costurile cu întreținerea ci și pentru a reduce poluarea.
Economisim pentru viitorul copiilor noștri! Aplicarea măsurilor de eficiență energetică nu înseamnă doar economii în bugetul nostru ci și o atitudine responsabilă față de consumul de energie prin eliminarea pierderilor și folosirea eficientă a resurselor de energie.
Eu folosesc câteva măsuri eficiente care îmi reduc costurile cu energia fără să îmi afecteze confortul. Pe scurt, iată câteva metode pentru economisirea energiei acasă :
Încălzire
- Reduc temperatura pentru încălzirea locuinței, între 19° C și 21° C este ideal. Astfel am parte de o economie de până la 10% la costurile de încălzire.
- Folosesc un termostat de ambianță care comandă funcționarea centralei ținând cont de temperatura din camera în care se montează (determină o reducere cu până la 25% a costurilor cu încălzirea.)
- Mă sigur că centrala pe gaz funcționează optim. Fac revizia tehnică periodică astfel încât centrala termică să funcționeze corespunzător, pentru a evita consumul în exces de gaze naturale.
Iluminat
- Am înlocuit becurile clasice cu becuri economice LED care consumă cu până la 75% mai puțină energie decât cele incandescente.
- Sting becurile când nu sunt în încăpere și am instalat becuri cu senzor de mișcare pe scara blocului.
Aparatele electrocasnice
- Mi-am cumpărat aparate electrocasnice de clasă A++ (ele sunt marcate cu eticheta unitară de energie EU. „A” înseamnă că aparatul are un consum de energie scăzut; la clasa G consumul de energie este foarte ridicat, iar cele din clasa A au un randament energetic mai mare.)
- Folosesc programe de spălare la 40° C în loc de 60° , astfel mașina de spălat își reduce consumul de electricitate cu o treime.
- Frigiderul l-am poziționat departe de sursele de căldură (poate consuma aproape dublu dacă stă aproape de calorifer sau aragaz).
- Nu las televizorul, calculatorul sau orice alt aparat electronic în stand-by, deoarece consumă între 40% și 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar fi aprins.
Folosirea apei
- Am reglat din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. O centrală de apartament care prepară atât agent termic cât și apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.
- Folosesc un cap de duș low-flow (curgere lentă) și am o baterie de cadă cu două trepte de reglare a debitului, pentru reducerea consumului de apă caldă.
Sunt foarte multe modalități prin care poți economisi energie atât acasă, cât și la birou. Pentru a le face cunoscute cei de la E.ON au lansat proiectul #EconomiiLaPuterea100, prin care și-au propus să vă prezinte 100 de sfaturi și idei care să vă ajute să economisiți energie.
De exemplu, dacă oprești din timp ochiurile plitelor electrice căldura reziduală va fi folosită pentru ultimele minute de gătit ale mâncării pe care o gătești, deoarece ochiurile plitei electrice păstrează temperatura încă 5 – 10 minute după oprire. Totodată dacă în timp ce speli vasele lași apa să curgă doar în momentul clătirii și o oprești în rest poți economisi până la 20 de litri de apă.
Toate acestea sunt publicate pe canalul lor de YouTube într-un playlist special și împărțite în diverse categorii, în funcție de nevoile voastre: cum să economisești apa, căldura, cum să faci economii în bucătărie, etc.
Totodată, trebuie menționat că E.ON a lansat serviciul de energie electrică E.ON Home Electric. Altfel, poți câștiga una dintre cele 10 invitații standard duble sau marele premiu: o invitație VIP pentru 2 persoane la Electric Castle. Ești înscris în tragerea la sorți când cumperi online un abonament.